Criticii susţin că guvernul de la Oslo se grăbeşte cu această tranziţie şi multe persoane ar putea să nu poată primi anunţurile de urgenţă transmise până acum via radio. Un motiv deosebit de îngrijorare sunt cele două milioane de autoturisme care rulează pe drumurile din Norvegia şi care nu sunt echipate cu receivere Digital Audio Broadcasting (DAB).

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat luna trecută de cotidianul Dagbladet, 66% din norvegieni se opun renunţării la radioul FM şi doat 17% sunt în favoarea trecerii la emisia radio digitală. Cu toate acestea, Parlamentul norvegian şi-a dat acordul luna trecută pentru această tranziţie, convins de faptul că reţelele digitale permit transmiterea a zeci de programe în acelaşi spaţiu ocupat in prezent de câteva radiouri FM, coform sursei amintite, citată de Agerpres. Închiderea reţelelor de radio FM (Frequency Modulation), introduse în anii 1950, va începe cu oraşul Bodoe, din nordul Norvegiei, la data de 11 ianuarie. Până la finele acestui an urmează ca toate posturile naţionale de radio FM vor introduce tehnologia Digital Audio Broadcasting (DAB), care potrivit susţinătorilor oferă o calitate superioara a sunetului.

"Suntem prima ţară care va renunţa la radioul FM dar sunt mai multe ţări care se îndreaptă în aceiaşi direcţie", a declarat Ole Joergen Torvmark, directorul Digital Radio Norway, care este deţinut de posturile naţionale de radio NRK şi P4. Torvmark a subliniat că principala preocupare este faptul că un adaptor digital pentru un aparat radio FM pentru un autoturism costă 1.500 coroane norvegiene (174,70 dolari), mai arată sursa citată.

"Sunt două milioane de autovehicule pe drumurile din Norvegia care nu au receivere DAB şi milioane de radiouri din casele norvegienilor nu vor mai funcţiona după închiderea reţelelor FM. În consecinţă există cu siguranţă un motiv de îngrijorare" a declarat parlamentarul Ib Thomsen, membru al Partidului Progresului, membru al coaliţiei guvernamentale.

Și Elveţia are de gând să facă o trecere similară în 2020, iar Marea Britanie şi Danemarca se numără printre ţările care analizează o eventuală tranziţie la radioul digital. O tranziţie fără probleme la emisia radio digitală în Norvegia ar putea încuraja şi alte ţări să facă o tranziţie similară.