Norvegia a înregistrat cele mai mari exporturi vreodată în septembrie, iar exporturile de gaze naturale au înregistrat o valoare maximă din toate timpurile, deoarece Europa se străduiește să își asigure aprovizionarea cu gaze pentru iarnă.

Exporturile de gaze naturale ale Norvegiei, de 7 ori mai mari în septembrie 2021 faţă de un an în urmă

Exporturile totale de bunuri ale Norvegiei s-au situat luna trecută la un nivel record de 15,5 miliarde de dolari (129,5 miliarde de coroane norvegiene), deoarece valoarea exporturilor de gaze naturale a crescut de șapte ori față de septembrie 2020, a declarat Statistics Norway luna aceasta.

Valoarea record a exporturilor de gaze naturale a fost rezultatul prețurilor record la combustibil în septembrie și al prețurilor foarte scăzute din septembrie anul trecut, spune biroul de statistică, potrivit OilPrice.com.

În volume, exporturile de gaze naturale ale Norvegiei au crescut cu 8% luna trecută față de septembrie 2020.

Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după Rusia, crește livrările de gaze în acest sezon de iarnă, după ce Equinor a primit permisiunea de a crește exporturile de gaze din zăcămintele Oseberg și Troll.

„Autorizațiile de producție ne permit să producem mai mult gaz din aceste două zăcăminte importante în această toamnă și în timpul iernii. Credem că acest lucru este foarte oportun, deoarece Europa se confruntă cu o piață neobișnuit de restrânsă a gazelor naturale”, a declarat Helge Haugane, vicepreședinte senior Gas & Power.

Ce planuri are Guvernul de la Oslo pentru industria de petrol şi gaze

Exporturile de țiței din Norvegia și-au dublat valoarea în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor Statistics Norway. Exporturile de țiței au scăzut însă în septembrie față de august 2021. În continuare, Norvegia va continua să-și dezvolte industria de petrol și gaze sub noul guvern minoritar condus de liderul Partidului Laburist Jonas Gahr Stoere.

Norvegia va continua să acorde permise pentru explorarea petrolului și gazelor și va menține sistemul actual de licitații de petrol, spune Guvernul.

„Știm cât de importante sunt veniturile noastre din petrol și gaze și bogăția petrolieră pentru dezvoltarea bunăstării”, a declarat noul ministru al Energiei și Petrolului, Marte Mjos Persen, într-un interviu pentru Bloomberg săptămâna aceasta.