Prețul gazului în Europa s-a dublat în ultimele două luni. Acesta a crescut de la 515 de dolari pe mie de metri cubi la începutul lunii august, la peste 1.200 de dolari pe mia de metri cubi pe 1 octombrie.

Criza energetică din Europa nu a ocolit nici România

Analiștii anunță că situația nu se va ameliora nici în următoarele luni, iar presa europeană a indicat că una dintre cauzele crizei ar fi aceea că rușii de la Gazprom ar fi restricționat livrările de gazele naturale spre Europa. Scopul ar fi cel de a presa liderii europeni să aprobe funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Rusia nu recunoaște că ar avea legătura cu scumpirile

Corporația rusă de stat a catalogat drept absurde aceste afirmații, susținând că, în primele nou luni ale acestui an, exporturile sale de gaz natural în afara fostei Uniuni Sovietice au fost cu 15% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, fiind cel mai ridicat volum al exporturilor după anul 2018.

Importul către România, cel mai scump

Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în exporturile către România (+305,6%), Turcia (+138,3%), Serbia (+125,2%), Bulgaria (+52,5%), Germania (+33,2%), Finlanda (+17,5%), Italia (+14,2%), Polonia (+ 11,2%) și Grecia (+10,8%).

Datele asociației Gas Infrastructure Europe indică faptul că nivelul rezervelor din instalațiile europene de stocare a gazelor erau la finalul lunii septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, potrivit giganutului rusesc. Diferența negativă dintre stocurile actuale și volumul înregistrat anul trecut este de 20,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Cauzele crizei energetice

Alte cauze ale crizei energetice europene mai sunt nivelurile reduse al stocurilor, cererea ridicată din Asia și oferta limitată de la principalii furnizori.

Situația însă se dovedește una profitabilă pentru Gazprom; prețul acțiunilor corporației ruse de stat ajungând la un nivel record de peste 382 de ruble pe 5 octombrie, după o creștere de 16,4% în ultima lună.