USR a avut o primă reacție după ce au aflat că Dacian Cioloș este alegerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a spus că Cioloș este un om cu experiență europeană, experiență de prim-ministru, poate să țină în mână un guvern de coaliție.

„Acum vorbim de un premier desemnat. Vom avea în seara asta o discuție în Biroul Național pentru a stabili pașii. Mâine vom discuta cu PNL și UDMR. Obiectivul este refacerea coaiției. Este un semn dat de președinte că înțelege că țara trece printr-o perioadă dificilă. Domnul Dacian Cioloș este un om cu experiență europeană, experiență de prim-ministru, poate să țină în mână un guvern de coaliție”, a declarat Moșteanu, la Digi 24.

El a vorbit și despre cine ar urma să facă parte din Guvern. Întrebat dacă USR va discuta și cu PSD și AUR în vederea unei susțineri parlamentare, Moșteanu nu a exclus această variantă, deși o consideră improbabilă.

„Haideți să vedem ce se întâmplă cu negocierile cu PNL și UDMR și apoi vedem ce se întâmplă. Prima opțiune, opțiunea corectă pentru România, este să refacem această coaliție stricată de premierul Cîțu. Eu în acest moment nu văd varianta asta (discuții cu PSD și AUR, n.r.). Important e să facem tot ce ține de noi să refacem coaliție”, a mai declarat liderul deputaților USR.

Ședință de urgență la USR

Pe de altă parte, pe pagina lor de Facebook, cei de la USR se consideră pregătiți să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

„În această seară are loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare, care să fie respectat de partenerii de coaliție”, au spus cei de la USR pe Facebook.