Dacian Cioloș a venit luni seară cu o primă reacție pe Facebook după ce Iohannis i-a cerut să formeze un nou guvern, fiind propunerea USR pentru această funcție, după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a trecut, fiind votată de PSD, USR și AUR.

Anunțul lui Cioloș după ce a fost propus premier

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide.

Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”,  a anunțat Dacian Cioloș pe Facebook într-o postare.

Cine este Dacian Cioloș

Dacian Julien Cioloș, născut în 27 iulie 1969, în  Zalău, județul Sălaj este un politician român, de profesie inginer horticultor, care a mai deținut funcția de prim-ministru al României din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017.

De asemenea, este președintele USR PLUS din 1 octombrie 2021. Anterior, el a ocupat funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene între 2010 și 2014.

În ianuarie 2019 a fost ales președinte al Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS). În 2021 a devenit președinte al USR, învingând contracandidatul Dan Barna cu 50,9% din voturi la alegerile interne ale partidului. Cu Dacian Cioloș cap de listă, alianța USR – PLUS a înregistrat un vot istoric la alegerile europarlamentare din 2019, de peste 22%.

El este căsătorit cu Valérie Villemin, o expertă în agricultură pe care a întâlnit-o în timpul studiilor în Franța. În timpul studenției a fost membru al Uniunii Vatra Românească și, potrivit declarațiilor sale, a făcut yoga și a participat la o spirală a mișcării MISA.

Capital anunța acum câteva zile lista de miniștri propusă deja de Dacian Cioloș

Zilele trecute Capital a anunțat că europarlamentarul Dragoș Tudorache ar urma să îi ia locul lui Cristian Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene. Tudorache nu a mai stat de 20 de ani în România, decât atunci când a fost șeful cancelariei și apoi ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

Dragoș Pâslaru, tot europarlamentar și apropiat al lui Cioloș, ar urma să îi ia locul lui Claudiu Nasui la ministerul Economiei. Ciprian Teleman ar urma să revină la Ministerul Cercetării.

Cioloș ar fi dispus să renunțe la portofoliul de la Ministerul Sănătății și dorește să o aducă pe Cristina Pașca Palmer în Guvern. Aceasta locuiește în SUA și este căsătorită cu un angajat al Guvernului de acolo.

Raluca Prună este o variantă aproape sigură pentru funcția de ministru al Justiției.

Alin Mituța ar urma să-i ia locul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor. Mituță a lucrat și el la Bruxelles între 2009 și 2015 și e, în prezent, europarlamentar PLUS.

Funcția de vicepremier a lui Dan Barna ar urma să fie luată chiar de Dacian Cioloș, iar despre acest subiect a vorbit chiar prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan în urmă cu câteva zile.