Laura Codruța Kovesi a comentat, într-o declarație pentru Biziday, decizia dată de CEDO, susținând că această soluție clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

„Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”, a spus Kovesi. Ea a susținut că prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională.

„Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curților Constituționale, ci doar principiile. Ceea ce stabilește CEDO este că persoanele  trebuie să aibă întotdeauna dreptul și posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în fața unei instanțe de judecată.

Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate. Ar trebui să medităm cu privire la faptul că, într-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-șef al DNA a fost realizată cu încălcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare.

CEDO stabilește că opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificări legislative sau independența justiției nu pot constitui motiv pentru sancționarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis că motivele care au fost invocate pentru revocare ”nu sunt susținute de elemente de probă specifice și, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingătoare în întregul context al cauzei.”, a completat fosta șefă a DNA.

Vrea despăgubiri bănești?

În opinia sa, revocarea de la DNA a făcut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, în încercarea de a descuraja lupta împotriva corupției.

„Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor.

Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!

Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!

Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, astăzi este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!

Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonați!”, a punctat Kovesi.

 

2 comentarii

  1. #1

    CATI BANI ARE PAI EA DUPA BANI SA DUS RUPTILOR CORUPTILOR GANDITI CA PZD IN PORTOFEL,EA SA DUS PTR FAIMA,CARIERA ONESTITATE ZDRENTELOR

  2. #2

    Titlul ,specific acestei fituici ,pro-bolsevice ! Pro Moscovite ! Pro-PSD-iste ! In prim plan ,vizibil ,”CATI BANI CERE…? Asta-i important pt tine ,RADU ANDONE ,lingau jigarit ,crescut la scoala ARDEIULUI UMPLUT ! Multi citesc doar titlul ,nu ajung la sfarsitul articolului ! Mai ales cei care o contestau pe LCK ! ‘ A DRACU’ ,muiere ,umbla dupa „malai” ,mai ales acum ! Cum ,adeptii PSD-ului ,baza contestatarilor ,sun idioti ,cretini,care nu gandesc ,gandirea lor fiid dirijata si limitata de LATRINA 3 si RTV , clar,citesc doar titlul ! Asta-i practica voastra ! Sictir ,scarbelor !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.