Prima decizie luată de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe parcursul nopții patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Este vorba despre persoane rănite în urma exploziei de la Crevedia.

Declarațiile au fost făcute la ieșirea din sediul MAI acolo unde premierul a participat la o ședință a celulei de criză.

„A fost activat sistemul european de protecție civilă… mai mult ca sigur, în noaptea asta patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia… vă ținem la curent, totul va fi transparent”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a mai spus că decizia privind alte transferuri în străinătate vor fi luate ulterior, în funcție de evoluția stării de sănătate a celor răniți. „Trebuie să fie stabilizați ca să fie transferați”, a precizat Marcel Ciolacu.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, situația victimelor este următoare: Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubați), Universitar – 4 pacienți, Spitalul de Arși – 4 pacienți (un intubat), Spitalul Floreasca – 27 de pacienți (4 intubați), potrivit Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în acest moment sunt pregătite circa 60 de paturi de terapie intensivă pentru victimele exploziilor de la Crevedia.

„Victimele au început să sosească la spitalele de urgenţă din Bucureşti (…). Ca să putem face faţă acestei provocări, noi ne-am coordonat şi cu spitale care au capacitate de a trata în secţiile de terapie intensivă dotate cu aparate de ventilaţie pacienţii care au probleme. Vreau să le mulţumesc colegilor de la spitale militare – Spitalul Militar, Spitalul ‘Gerota’ şi Spitalul ‘Agripa Ionescu’, care participă la acest efort. Avem disponibile, în momentul acesta, circa 60 de paturi de terapie intensivă, unde eventualii pacienţi pot ajunge. La celula de criză de la MAI participă doi secretari de stat de la Ministerul Sănătăţii, astfel încât să putem să avem un răspuns coordonat. Şi precizarea pe care a făcut-o domnul prim-ministru Marcel Ciolacu e foarte corectă: avem nevoie de coordonare, ea e realizată la nivelul MAI, partea de asistenţă medicală o vom asigura, iar împreună vom decide, in funcţie de starea pacienţilor, transferul lor în străinătate”, a declarat Rafila, sâmbătă seară, la Digi 24.

El a precizat că familiile victimelor vor beneficia de consiliere psihologică.

„E vorba de o situaţie specială, o tragedie şi facem tot ceea ce este necesar cu profesionalism, fără niciun fel de rabat, încât oamenii să se simtă în siguranţă. (…) La această activitate participă şi consilierul meu personal, domnul doctor Gabriel Diaconu. Ne pregătim să putem să acordăm şi asistenţă şi consiliere psihologică familiilor victimelor”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj după tragedia de la Crevedia soldată cu cel puțin un deces și cu zeci de răniți. Prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar, apoi trebuie demarată rapid o anchetă, a spus șeful statului.

Mesajul a fost transmis pe Facebook.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență”, a transmis președintele României.