Blogul Freshgoodminimal.ro lansează în premieră în România, prima compilaţie de muzică sub licenţa Creative Commons (CC). CC este o organizaţie non-profit dedicată lărgirii domeniului de creaţii disponibile tuturor, în mod legal, atât pentru a fi utilizate ca atare cît şi pentru a constitui o parte a altor creaţii. 

Situl Creative Commons permite titularilor de drepturi de autor să ofere publicului o parte din drepturile pe care le au şi să-şi păstreze cealaltă parte, printr-o multitudine de mecanisme, printre care eliberarea lucrărilor în domeniul public sau sub licenţe de conţinut deschis. În acest fel se evită  barierele pe care le pun legile drepturilor de autor în libera circulaţie a informaţiei.

Compilaţia apare în format fizic în 1.000 de exemplare, cu 12 producatori electronici români şi, în format digital, cu 17. Piesele vor putea fi descarcate şi sharuite, iar unele vor putea fi samplate şi remixate.

CD-urile fizice sunt destinate promovării. Ele vor pleca către organizatori de petreceri, labeluri şi artişti din ţară şi din străinătate. Varianta digitală va fi distribuită pe siteuri şi bloguri de profil.

Printre restricţiile impuse de Creative Commons se numără:

BY = Attribution – oricine poate folosi piesa în orice scop, cu condiţia să menţioneze autorul.

SA = Share Alike – oricine poate folosi piesa pentru a face o alta derivata din ea, cu condiţia să o distribuie mai departe sub aceeaşi licenţă CC.

ND = No Derivative Works – nimeni nu are voie să facă o operă derivată din piesă.

NC = No Commercial – oricine poate asculta piesa, ea poate circula liber inclusiv pe internet, dar nu o poate folosi nimeni în scop comercial.

Licenţele CC au valoare juridică şi sunt traduse şi adaptate conform legislaţiei a peste 52 de ţări din lume. În România, au fost traduse şi adaptate la legea română de către Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI).