Reglementările BNR şi semnalele din piaţă arată că decizia BCR nu este singulară şi că ratele la creditele ipotecare vor creşte puternic şi tot mai puţini români se vor califica la un credit, scrie economica.net.
Luni, din oferta BCR, cea mai mare bancă din România şi cel mai mare creditor din Prima Casă, a dispărut şi ultima ofertă de creditare în euro pentru persoanele fizice. Banca acordă, de acum, doar credite în lei prin acest program.
Este de aşteptat ca mutarea BCR să nu fie una singulară, pentru că banca şi-ar tăia singura sursă de creştere a creditării retail, şi să devină o regulă în piaţă.
Citeşte şi Premieră: Justiţia declară abuziv comisionul de acordare la un credit de consum
Unul dintre avantajele programului Prima Casă a fost până acum acela al costurilor, însă, odată cu trecerea la creditul în lei, costul va fi mult mai mare, la fel şi gradul de îndatorare.
Vezi pe economica net cu cât creşte rata pentru un credit de casă şi dacă te mai califici la un împrumut.
Finanţarea în euro s-a subţiat puternic pentru băncile din România, astfel că acestea se orientează către creditele în moneda locală. Creditele ipotecare în lei, mai ales cele pe termen lung, nu au avut o piaţă reală în România până acum. Dobânzile mari au ţinut departe clienţii şi băncile nu au venit cu oferte competitive.