Programul „Prima Casă” a dus la o creştere a preţurilor la aprtamente mai ales în zonele din sudul, estul şi vestul Capitalei, potrivit imopedia.ro, care anunţă că vânzătorii de apartamente din Bucureşti măresc preţurile din anunţuri, pe zi ce trece, încurajaţi de numeroasele telefoane primite de la potenţialii beneficiari ai programului.

Conform analizei Imopedia.ro din luna mai preţul mediu al apartamentelor din Bucureşti a crescut cu 4%. Însă, sunt zone în care rata de creştere a fost mult mai mare dar şi zone unde preţurile au stagnat sau chiar au continuat pe un trend descendent.

Scumpiri de până la 10% 0-34450-exmple.jpg

Între sfârşitul lui aprilie şi sfârşitul lui iulie, în zona de sud a Capitalei, apartamentele s-au scumpit cu 4% în luna iunie faţă de mai şi cu încă 6%, în iulie faţă de iunie, ceea ce înseamnă 10% în două luni.

În ultimele două luni, preţurile apartamentelor din partea de vest au crescut cu 5% (2% în iunie şi încă 3% în iulie).

În acelaşi timp, în zona de Vest  preţurile la apartamente au crescut doar cu 4%.

Ieftiniri în centrul şi nordul Capitalei

În schimb, în zonele centrale şi de nord, preţurile apartamentelor au mai scăzut în medie cu 4-5% în iunie şi iulie. Majoritatea proprietarilor din aceste zone s-au reorientat spre închiriere, puţini mai fiind dispuşi să vândă.

0-34449-tabelproprietari.jpgProprietarii, mai îndrăzneţi ca agenţiile imobiliare

Creşterea preţurilor a fost determinată în primul rând de atitudinea proprietarilor care au foarte mare încredere în programul „Prima Casă”.

Potrivit Imopedia, proprietarii se avantă mai mult decât agenţii imobiliari, umflând preţurile in ciuda recomandărilor făcute de aceştia.

Astfel, dacă proprietarii au fost cei care au ieftinit apartamentele mai repede la începutul anului, în comparaţie cu agenţiile imobiliare, sunt şi primii care dau tonul la scumpiri în această vară. Pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decât ale agenţilor care le promovează casele.

SURSA: Impoedia.ro