Până în prezent, 13 bănci şi-au exprimat interesul de a participa la Prima Casă 4, ceea ce este echivalent cu angajamente de noi credite ipotecare de 1,4 miliarde euro.

„Noi am transmis protoculul către toate băncile care şi-au manifestat intenţia de a participa la Prima Casă 4. Avem semnale că toate băncile vor semna protocolul, unele chiar în această săptămână. În prezent soldul garanţiilor acordate pentru creditele prin Prima Casă este de 1,7 miliarde euro. Pentru noua fază a programului s-au arătat interesate 11 bănci care deţin peste 80% din plafonul total de garanţii, iar alte două bănci sunt în aşteptare”, ne-a declarat Irina Constantinescu, director în cadrul Fondului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Printre cele 13 bănci interesate de a continua să ofere credite ipotecare prin Prima Casă, de data acesta având doar 50% garanţia statului, se numără BCR, BRD, Banca Transilvania, Millennium, Alpha Bank, CEC Bank, Piraeus, OTP, Intesa, Leumi, Bancpost şi Garanti, alături de care mai este încă o bancă.

Potrivit lui Constantinescu, băncile care intră în Prima Casă 4 renunţă din start la 50% din garanţia accesată pentru creditele deja acordate (Prima Casă 1, 2 şi 3). Astfel, garanţii în valoare de circa 700 milioane euro sunt eliberate de către bănci. Eliberarea de noi garanţii se va face lunar până la concurenţa nivelului rezultat prin împărţirea la doi a soldului creditelor acordate de bănci.