36.000 euro prime pentru judecători. Explicațiile președintelui CCR

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a dat o primă declarație despre scandalul primelor mari de pensionare de 36.000 de euro pe care urmează să le primească trei judecători care ies la pensie luna aceasta.

El a spus că niciun judecător nu a cerut acești bani și că totul se face conform legii, iar aprobarea finală trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor. De asemenea, a precizat că, pentru a informa corect publicul despre aceste afirmații apărute în spațiul public, președintele interimar al Curții a explicat că nimeni nu a cerut un punct de vedere oficial până acum.

Judecătorii Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, care își încheie mandatul, ar putea primi câte 180.000 de lei, adică echivalentul a 6 salarii brute la momentul pensionării.

Secretarul general al CCR, care răspunde de bani, are obligația să informeze lunar președintele și plenul CCR despre cheltuielile făcute și despre stadiul aplicării legilor referitoare la bugetul CCR. Aceste informații sunt prezentate plenului prin rapoarte și note oficiale.

La ședința din 1 iulie 2025, Secretarul general a prezentat o notă despre drepturile prevăzute de o lege (art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992). Plenul CCR a decis că orice acțiune făcută de Secretarul general, care gestionează banii, trebuie să respecte legea și să aibă aprobarea clară a Ministerului Finanțelor.

Plenul nu a luat nicio decizie sau hotărâre legată de aceste drepturi. De asemenea, niciunul dintre judecătorii care se pensionează în iulie 2025 nu a cerut și nici nu a primit vreo sumă de bani pe baza acestei legi.

Marian Enache
Marian Enache / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Informarea oficială

„Pentru corecta informare a opiniei publice față de afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la faptul că judecătorii constituționali aflați la final de mandat în anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și în contextul în care Curții Constituționale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmații, președintele interimar al Curții Constituționale face următoarele precizări:

În virtutea competențelor prevăzute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curții Constituționale și în calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curții are obligația informării lunare a președintelui și a Plenului Curții Constituționale cu privire la operațiunile efectuate în această calitate, sens în care prezintă Plenului Curții informări, note și/sau referate legate de execuția bugetară, inclusiv cu privire la stadiul aplicării legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instanței de contencios constituțional.

În ședința administrativă a Plenului Curții din data de 1 iulie 2025, Secretarul general a înaintat o notă referitoare la situația drepturilor prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.

Plenul a decis ca orice măsură luată de Secretarul general în calitate de ordonator principal de credite să se deruleze potrivit legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor.

Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.”