Șeful Wagner și-a recuperat banii

Evgheni Prigojin, grupului paramilitar Wagner, a primit înapoi 10 miliarde de ruble rusești (n.r. aproximativ 111 milioane de dolari) pe care agenții de securitate le-au găsit în timpul perchezițiilor din Sankt Petersburg după tentativa sa de rebeliune.

Inițial, în dimineața zilei de duminică, 2 iulie, anchetatorii nu avea de gând să îi restituie lui Prigojin cele 10 miliarde de ruble, sute de mii de dolari și cinci lingouri de aur găsite în timpul perchezițiilor, însă în seara aceleiași zile s-a luat decizia contrară, scrie Pravda.

După deschiderea unui dosar penal pentru tentativă de rebeliune la Sankt Petersburg, au fost efectuate percheziții la diferite facilități afiliate lui Prigojin.

În primul rând, în curtea Hotelului Trezzini Palace au fost luate zeci de cutii care conțineau 4 miliarde de ruble, iar puțin mai târziu, în parcarea subterană a Hotelului River Palace, alte 80 de cutii cu 6 miliarde de ruble au fost scoase dintr-o dubă. În ceea ce privește aurul și dolarii, aceștia au fost găsiți în birourile legate de afacerile lui Prigojin.

Potrivit sursei citate, în seara zilei de duminică, 2 iulie, lui Evgheni Prigojin i s-a restituit totul. Cu toate acestea, el nu a fost prezent la procedura în sine și potrivit datelor preliminare, liderul Wagner se afla atunci la Moscova.

Pe 2 iulie, șoferul său a venit cu o împuternicire pentru a recupera banii în locul său. Pravda mai transmite că nu știe dacă șoferul a încărcat personal acești bani și în ce camion, având în vedere că greutatea totală a unei astfel de sume, în bancnote de 5.000, ajunge la câteva tone.

Rusia a plătit suspect de puțini bani către Wagner

Pe de altă parte, Rusia condusă de Vladimir Putin este cunoscută pentru capacitatea sa de a purta războaie cu un buget relativ mic, iar războiul din Ucraina nu face excepție. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), cheltuielile militare ale Rusiei au fost de aproximativ 4,4% din Produsul Intern Brut în 2022 și nu ar trebui să depășească cu mult această valoare în acest an. În comparație, Israelul a cheltuit anul trecut 4,5% din PIB pentru apărare, scrie Washington Post.

Cifra principală nu include cheltuielile indirecte legate de război, cum ar fi cele pentru construcții în zonele ocupate și în regiunile de frontieră rusești afectate de bombardamentele ucrainene. Dar este o sumă ușor de gestionat.

În cadrul unei întâlniri cu membrii serviciilor săptămâna trecută, Putin a declarat că participarea Wagner la invazia din Ucraina a fost finanțată integral de guvernul rus. Din mai 2022 până în aprilie 2023, a fost finanțat cu 70,4 miliarde de ruble (786 de milioane de dolari) pentru plata regulată, 15,9 miliarde de ruble pentru prime și 100,2 miliarde de ruble pentru „plăți de asigurare”, adică despăgubiri pentru decese și răniri. Putin nu a spus cât de mult a fost cheltuit pentru echipamentul și muniția Wagner, dar cifrele pe care le-a dat sunt revelatoare.

În primul rând, ele par a fi insuficiente pentru dimensiunea raportată a grupului. În martie, Ministerul britanic al Apărării a estimat că Wagner avea 50.000 de luptători în Ucraina. Prigojin însuși a declarat în luna mai că avea 35.000 de luptători pe linia frontului. În plus, i s-a permis să recruteze 50.000 de condamnați din lagărele de prizonieri. Potrivit lui Prigojin, 20% dintre foștii prizonieri – adică aproximativ 10.000 – și un număr egal de mercenari au fost uciși în luptă. Aproximativ 20% din ambele grupuri au fost răniți și nu au putut continua lupta.

Prigojin a supraestimat numărul de trupe?

Estimările lui Evgheni Prigojin sugerează că, în medie, aproximativ 20.000 de mercenari și aproximativ 30.000 de deținuți luptau pentru Wagner la un moment dat. Dacă cifrele lui Putin sunt corecte, fiecare dintre cei 50.000 de luptători a primit aproximativ 144.000 de ruble (1.608 dolari) pe lună. Aceasta este mai puțin chiar și decât cele 200.000 de ruble promise condamnaților de Wagner, ca să nu mai vorbim de salariile minime de 240.000 de ruble și de bonusurile lunare de 150.000 de ruble oferite voluntarilor la birourile de recrutare ale companiei militare private din întreaga Rusie.

Între timp, plățile de „asigurare” sunt mai aproape de evaluarea lui Prigojin, care vorbește de aproximativ 20.000 de morți și 17.000 de răniți grav. Wagner a plătit între 1,1 milioane de ruble și 5,1 milioane de ruble familiei unui mercenar sau condamnat căzut la datorie și între 500.000 de ruble și 2 milioane de ruble pentru o rană gravă. Cele 100,2 miliarde de ruble pentru „asigurări” ale lui Putin ar fi însemnat o medie de 2,7 milioane de ruble pentru fiecare victimă.

Cu alte cuvinte, dacă cifrele de cheltuieli ale lui Putin sunt corecte, este probabil ca Prigojin să fi supraestimat dimensiunea armatei sale. Ar fi fost în interesul său să facă acest lucru, umflând importanța Wagner în contextul în care Ministerul Apărării încerca să desființeze grupul.