Reacția medicului Adrian Wiener vine la scurt timp după ce directorul general al Pfizer, Albert Bourla, susține că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea deveni anuală.

Potrivit acestuia, pandemia de coronavirus va persista și nu poate fi eradicată în următoarea perioadă. În acest context, medicul susține că este posibil ca vaccinarea să devină periodică.

Totodată, el a mai subliniat faptul că boala nu va fi stopată nici în următorul an, vaccinul fiind singurul care poate proteja împotriva deceselor.

„Este posibil atâta timp cât pandemia va persista și nu reușim să o eradicăm. Măsura în care rămâne la o mortalitate absolut inacceptabilă, instrumentul cel mai facil, adică vaccinarea, e posibil să rămână un gest periodic.

Evoluția pandemiei, dinamica ei din ultimul an ne arată că nu vom stopa prea curând această boală, nu o să putem să o eradicăm și atunci singurul instrument de protecție împotriva formelor severe și împotriva decesului este vaccinarea. E posibil ca la gripă, să devină o vaccinare sezonieră”, a spus Adrian Wiener.

Vaccinarea anti-covid va deveni anuală

În același timp, medicul a mai subliniat faptul că cele două campanii de imunizare ar putea deveni unitare, imunizând populația atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19.

El a mai amintit că mai sunt vaccinuri care sunt administrate încă din perioada copilăriei, deci nu este exclus ca și vaccinul anti-covid să ajungă unul dintre ele.

„Da, există exemple, de altfel majoritatea vaccinărilor din calendarul național sunt vaccinări triple, hexavalente chiar. Avem ROR, avem DTT, avem vaccinări care practic concentrează în același flacon mai multe tipuri de antigene împotriva mai multor boli, simultan te vaccinezi pentru mai multe boli, deja există, consacrată de altfel, această practică. Începând din copilărie, vaccinurile sunt administrate împreună, nu sunt mai multe sesiuni de vaccinare, deci e posibil.

Tehnologiile diferă deocamdată, la gripă nu avem tehnologia ARN mesager, e posibil să se dezvolte și pentru gripă, iar atunci ar fi și mai ușor de îmbinat, pentru că deocamdată, cele cu ARN mesager au condiții speciale de păstrare, mai ales având în vedere temperaturile, deci ar fi destul de dificil să fie suprapuse”, a mai explicat medicul.

În ceea ce îi privește pe românii care sunt reticenți la vaccin Adrian Wiener susține că și aceștia ar urma să se imunizeze în contextul în care argumentele lor vor fi demontate cu trecerea timpului.

„Mulți dintre cei care sunt reticenți la vaccinare acuză faptul că este un vaccin nou, este un vaccin după părerea lor experimental la care nu se cunosc efectele adverse. Sigur că după 2 ani de practică vaccinală, aceste argumente nu mai pot fi aduse.

Când ai miliarde de oameni vaccinați, știm aproape tot ce se poate ști despre potențialele reacții adverse, când vedem eficacitatea în ceea ce privește viețile salvate, încet, încet această reticență se va estompa”, a mai adăugat deputatul USR.