După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut în iunie cu 0,1%, respectiv cu 0,3%, faţă de luna mai.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţ în industria extractivă (plus 0,9%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 0,2%). La distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel cu cele din luna precedentă. În industria prelucrătoare preţurile au scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de uz curent (plus 0,5%), industria bunurilor de capital (plus 0,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 0,3%) şi industria bunurilor intermediare (plus 0,2%). Industria energetică a înregistrat scăderi de preţ (minus 1,4%).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în iunie, pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (plus 28,9%), în industria prelucrătoare (plus 6,1%), în industria extractivă (plus 4,4%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 2,3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (plus 7,6%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (plus 5,6%), industria bunurilor de capital (plus 4,6%), industria bunurilor intermediare (plus 4,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 4,1%).
Sursa: Agerpres