Scăderea neaşteptată a producţiei de cacao în Ghana, atribuită de fermieri lipsei de pesticide şi vremii nefavorabile, ar putea pune probleme marilor producătorii de ciocolată şi de asemenea constituie o nouă lovitură pentru situaţia financiară precară a Ghanei.

Potrivit unor surse guvernamentale, în 2014/15 recolta de cacao a Ghanei nu va depăşi 700.000 de tone, mult sub estimările iniţiale ale companiei de stat Cocobodm care indicau o recoltă de un milion de tone. 'Au fost pierdute o parte din culturi şi cele mai recente estimări arată că, în cel mai bun caz, recolta va fi de 690.000-700.000 de tone', a declarat o sursă guvernamentală. Comparativ, în sezonul 2013/2014 Ghana a avut o recoltă de cacao de 900.000 de tone.

Potrivit traderilor europeni, scăderea producţiei ar putea pune Ghana în imposibilitatea de a furniza o cantitate de 150.000-200.000 de tone de cacao care a fost deja vândută şi ar putea rostogoli aceste contracte pentru noul sezon. Producţia de cacao din Ghana este vândută clienţilor internaţionali prin compania de stat Cocoa Marketing Company (CMC), o subsidiară a Cocobod.

Preţurile la cacao au început deja să crească în condiţiile în care o recoltă mai mică în Ghana ar putea duce la un deficit global semnificativ în sezonul 2014-2015. La bursa ICE de la Londra, cotaţiile futures la cacao au crescut cu aproximativ 5% în ultimele două săptămâni.

'Mulţi nu credeau că va fi un deficit global. Doar acum când iau în calcul o recoltă de 700.000 de tone în Ghana au început să mizeze pe un deficit care ar putea mişca piaţa cu alte 100 de lire în sus după recenta creştere', a spus un trader.

O recoltă mai mică de cacao în Ghana ar putea crea probleme pentru producătorii de ciocolată premium precum Lindt, ale căror reţete se bazează pe marii producători de boabe de cacao de calitate ridicată.

AGERPRES