Prețurile alimentelor au crescut pe plan mondial, în luna mai, cu cea mai mare rată lunară din ultimii zece ani, înregistrând o a 12-a majorare lunară consecutivă pentru a atinge cel mai înalt nivel din septembrie 2011, a anunțat joi agenția alimentară a ONU, citată de Reuters.

FAO a emis, de asemenea, prima sa prognoză pentru producția mondială de cereale în 2021, estimând o producție de aproape 2.821 miliarde de tone – un nou record și o creștere de 1,9% față de 2020.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută față de 121,3 în aprilie.

Prețurile au crescut anual cu aproape 40%

De la un an la altul, prețurile au crescut cu 39,7% în luna mai.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 6,0% în luna luna mai și cu 36,6% față de anul trecut. Prețurile porumbului sunt acum cu 89,9% peste valoarea lor de anul anterior, dar FAO a declarat că a scăzut la sfârșitul lunii, în urma îmbunătățirii perspectivelor pentru recolta din Statele Unite.

Indicele prețului uleiului vegetal a crescut cu 7,8% în luna mai, majorat în principal de creșterea cotațiilor pentru uleiul de palmier, soia și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au fost stimulate de creșterea lentă a producției în sud-estul Asiei, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creșterea prețurilor la soia.

Sume amețitoare la carne și lactate

Indicele zahărului a înregistrat o creștere de 6,8% de la o lună la alta, în mare parte din cauza întârzierilor de recoltare și îngrijorărilor legate de producția redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, a spus FAO. Indicele cărnii a crescut cu 2,2% din aprilie, pe fondul achizițiilor din țările din Asia de Est, în principal China. Prețurile la lactate au crescut lunar cu 1,8% și cu 28% față de un anul trecut.

FAO a declarat că prognoza sa pentru producția mondială record de cereale din acest an este susținută de o creștere anuală preconizată de 3,7% a producției de porumb. Producția mondială de grâu crește cu 1,4% față de 2020, în timp ce producția de orez a fost prognozată să crească cu 1,0%.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021/22 ar trebui să crească cu 1,7%, până la un nou vârf de 2,826 miliarde de tone, peste nivelurile de producție. „Se estimează că consumul total de alimente din cereale va crește odată cu populația mondială”, a spus FAO.