Cotaţia pentru un milion BTU de gaze naturale, măsură internaţională echivalent cu 28 milioane metri cubi, a scăzut sub pragul de doi dolari după data de 28 ianuarie 2002, ajungând la închiderea New York Mercantile Exchange (Nymex) până la 1,984 dolari. În cursul şedinţei, cotaţia a coborât până la 1,908 dolari pentru un milion BTU.

"Gazul natural s-a luptat să rămână deasupra pragului de doi dolari însă datele de bază sunt atât de negative pentru preţul actual încât era inevitabil să ajungem aici", a comentat David Bouckhout, director de strategie la TD Securities.

"Piaţa electronică a ajuns în sfârşit din urmă piaţa fizică, având în vedere că avem rezerve record de gaze naturale în SUA în acest moment", a declarat la rândul său James Williams, de la WTRG Securities.

Contrar benzinei, al cărei preţ a explodat, gazul natural este din ce în ce mai abundent în SUA graţie exploatării vastelor zăcăminte de gaze de şist. Aproximativ 51% din gospodăriile din SUA utilizează gaze naturale pentru încălzire. În mod normal consumul scade după sezonul de iarnă şi creşte din nou în perioada verii pe fondul cererii centralelor care furnizează electricitate pentru aparatele de aer condiţionat.