Într-un voluminos raport cu privire la evoluţia agriculturii mondiale în 2014-2023, cele două organizaţii estimează că preţul mediu al grâului ar putea scădea până în sezonul 2016-2017, în timp ce preţurile la cerealele cu boabe mari precum porumbul vor scădea în acest an şi vor rămâne stabile în restul deceniului. Deşi dietele se schimbă pentru a include mai multe proteine, grăsimi şi zahăr, cerealele vo rămâne 'în centrul alimentaţiei umane', apreciază cele două agenţii internaţionale.

'Recentele scăderi de preţuri la principalele produse sunt aşteptate să continue în următorii doi ani după care se vor stabiliza la niveluri de dinaintea lui 2008', se arată în ultimul raport cu privire la perspectivele agricole elaborat de OED şi FAO.

Conform prognozelor, producţia mondială de grâu din acest an ar urma să crească până la 710,5 milioane tone de la o medie de 692,1 milioane tone în ultimele trei sezoane, fiind posibil să ajungă la 778,1 milioane tone până în 2023. De asemenea, producţia totală de cerealele cu boabe mari va fi de 1,273 miliarde tone în acest an, faţă de o medie de 1,208 miliarde tone, şi o prognoză de 1,418 miliarde tone în 2023.

Cele două organizaţii precizează că proiecţiile lor sunt bazate pe presupuneri cu privire la politicile guvernamentale, pieţe, vreme şi evoluţii macroeconomice însă unele zone de incertitudine care sunt greu de preconizat, de genul epizootiilor animale, nu au fost incluse.AGERPRES