Preţurile alimentelor de bază au crescut, ieri, cu 8%, în medie. În ţara vecină, majorarea TVA a dus la o creştere treptată a preţurilor, cu 1,3% lunar.

Ieri, marile magazine au fost ocolite de clienţi, care s-au grăbit să-şi facă provizii cu o zi înainte. Motivul: preţurile au explodat peste noapte. Vestea creşterii preţurilor i-a speriat pe români: miercuri-seară, oamenii au luat cu asalt hipermarketurile pentru a face ultimele cumpărături cu TVA de 19%. La raioane a fost aglomeraţie, iar cozile de la case şi de la cântare aminteau de vremuri apuse.

Angajaţii magazinelor spun că au fost la fel de solicitaţi ca şi în zilele precedente sărbătorilor: „Au cumpărat baxuri-baxuri, de parcă ar fi fost Crăciunul sau Paştele. N-au luat nişte produse anume, ci şi-au încărcat cărucioarele cu de toate: carne, ouă, ulei, zahăr, fructe, dulciuri, de toate”. Şi au avut şi motive să o facă: într-o singură noapte, preţurile alimentelor de bază (ulei, zahăr, lapte, carne, legume) au crescut, în medie, cu 8%. Asta, spre deosebire de Ungaria, unde, după „ridicarea” TVA, s-a ajuns la aceeaşi creştere în şase luni, patronii alegând să mărească preţurile treptat, cu 1,3% lunar.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro