În jurul orei 13.05 GMT, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei 'light sweet crude' (WTI), cu livrare în luna octombrie, a crescut cu 1,43 dolari până la 40,03 dolari, revenind deasupra pragului de 40 de dolari sub care a coborât luni pentru prima dată în ultimii şase ani şi jumătate.

Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat miercuri o creştere de aproape 4%, la două zile după o panică pe bursele mondiale provocată de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze. Joi, atât bursele asiatice cât şi cele europene erau în creştere netă, ceea ce creşte şansele ca bursa pe Wall Street să-şi continue revenirea.

'Apetitul pentru risc a reveni', susţine Matt Smith, de la firma ClipperData, făcând aluzie la datele statistice care arată o creştere peste aşteptări a economiei americane în trimestrul doilea. 'După ce am crezut că vine sfârşitul lumii am redevenit optimişti, iar acest lucru se reflectă şi pe piaţa petrolieră', estimează Matt Smith.

De asemenea, Administraţia americana pentru Informaţii privind Energia arată că rezervele americane de ţieţi au scăzut cu peste cinci milioane de barili săptămâna trecută, un anunţ care susşţine preţul petrolului. Scăderea rezervelor americane contrazice estimările analiştilor care mizau pe o creştere de un milion de barili.

SURSA: Agerpres