Preţul petrolului a coborât vineri sub pragul de 70 de dolari pe baril, din cauza îngrijorării investitorilor că problemele datoriilor ar putea afecta economia mondială şi cererea de energie, transmite Reuters.

Petrolul tranzacţionat în SUA a pierdut 99 de cenţi, la 69,81 dolari pe baril până la 11:26 GMT. Contractele pentru livrare de ţiţei în luna iunie au atins joi, zi în care au şi expirat, o cotaţie de 64,24 dolari pe baril, în urma unui declin de circa şapte dolari.

Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 20%, de la 87 de dolari la 3 mai, ca urmare a declinului încrederii investitorilor, în urma crizei datoriilor din zona euro.

Pe piaţa britanică, petrolul Brent a scăzut cu 65 de cenţi, la 71,19 dolari.

„Piaţa petrolului este încă într-o stare de confuzie referitoare la impactul crizei din zona euro asupra cererii şi lipsa de încredere de pe pieţele monetare şi de pe burse”, a afirmat Andy Sommer, analist pe probleme energetice la compania elveţiană EGL.

Acţiunile celor mai importante companii din lume au scăzut, incluse în indicele mondial MSCI All-Country, au scăzut uşor vineri, după un declin de aproape trei procente în ziua precedentă.

SURSA: Mediafax