Cât poți miza pe avansul cercetării într-un domeniu al unei companii modeste? Chiar dacă ar performa momentan pe o nișă relativ fără concurență.
O să fiți surprinși să aflați că pe baza promisiunilor ambițioase ale CEO-ului Tesla, Elon Musk, în privința bateriilor electrice pentru mașinile proprii, investitorii de pe Wall Street au ajuns să urce prețul acțiunilor Tesla cu 370% în doar șase luni sau cu 560% în ultimele 12 luni!
Pare ceva de filme science-fiction, dar în acest fel Tesla a ajuns să valoreze pe bursă peste 23 miliarde dolari, aproape cât jumătate din General Motors.
Și asta pentru că investitorii au mizat că Tesla va fi singură pe nișa mașinilor integral electrice datorită celei mai performante baterii electrice, ceea ce i-ar conferi dreptul de a aplica cele mai mari marje de profit în prețul final.
E drept că în urmă cu puțin timp, puțini giganți auto aveau îndreptată atenția spre acest domeniu – Nissan fiind cel mai avansat -, însă recent și-au anunțat concentrarea pe segmentul mașinilor electrice și GM și Volkswagen, ultima având ambiția de a ajunge chiar cea mai mare companie auto din lume până în 2018 și cea mai bună pe partea mașinilor electrice.
Dacă într-o primă fază anunțurile celor doi giganți nu au afectat deloc prețul acțiunilor Tesla, dimpotrivă chiar, acestea au mers spre noi maxime absolute, un filmuleț de pe YouTube cu o mașină Tesla arzând în urma unui impact a atras prăbușirea acțiunilor pe bursă, alimentată și de repoziționări ale câtorva analiști.

Miercuri, acțiunile Tesla au picat cu 6,24%, până la 180,95 dolari, deși în timpul ședinței au coborât până aproape de 175 dolari. Maximul istoric fusese atins în urmă cu două zile, de 193,37 dolari. Chiar și după această prăbușire, acțiunile Tesla au un avans de 412% în acest an și de 518% pe ultimele 12 luni.
UPDATE Căderile continuă – încă 7%
Înaintea clopoţelulul de deschidere de pe Wall Street de joi, acţiunile Tesla Motors pierdeau încă 3,2%, până la 175,19 dolari, ceea ce faţă de vârful de acum trei şedinţe înseamnă o cădere cu 9,4%.
După circa două ore şi jumătate de tranzacţionare, acţiunile Tesla consemnau o scădere cu peste 7%, până la 168,19 dolari, ceea ce raportat la maximul istoric înseamnă co scădere de 13%. Prin urmare, avansul pe ultimele 12 luni se reduce la 474%, de la 560%, iar pentru acest an la 396%, de la 470%.
Gândiți-vă doar că oricât de scump ar livra Tesla mașinile sale electrice, pare prea mare discrepanța față de un gigant auto de talia GM. Spre exemplu, Tesla estimează că va vinde în acest an 20.000 de mașini , în timp ce GM a livrat 187.195 în ultima lună.