Prețul gazelor naturale ar putea crește din cauza unei directive europene

O nouă directivă emisă de Comisia Europeană va avea un impact semnificativ asupra prețului gazelor pentru consumatorii casnici din România.

Începând cu anul 2027, furnizorii de gaze vor fi obligați să includă o taxă de carbon în prețul gazelor vândute către populație, conform noilor reglementări, potrivit economica.net.

Această schimbare va pune o presiune suplimentară pe bugetele familiilor, în special în cazul celor cu venituri reduse. Conform estimărilor efectuate de experți, prețul gazului furnizat populației ar putea crește cu aproximativ 20%, datorită includerii costurilor pentru certificatele de CO2 în prețul final.

Florentina Manea, director general la compania de consultanță Carbon&Energy Management, a subliniat că această măsură va determina o majorare semnificativă a costurilor de gaz pentru gospodării.

„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II (Emission Trading System), la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier.

Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027”, a declarat aceasta.

Ea spune că prețul gazelor naturale „furnizat către populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în actuala schemă EU ETS va avea o creștere de aproximativ 0,06 RON/kWh”.

Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh, mai explică Florentina Manea.

gaze naturale
Prețul gazelor naturale ar putea crește / SURSA FOTO: Dreamstime

Gazul pentru populație s-ar putea majora cu cel puțin 20%

Luând în considerare prețul maxim plafonat în prezent la 31 de bani/kWh, costul gazului pentru populație ar urma să înregistreze o creștere de cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza.

Dacă am socoti creșterea exprimată pentru prețul gazelor în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de iarnă de, să zicem, 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% (acum) aplicată pe această sumă.

Iar calculul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost înregistrat în trecut.

Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, „să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere”.