Benzina și motorina din România, printre cele mai ieftine din UE

Prețul carburanților. Prețul celei mai ieftine benzine standard rămâne constant la 7,08 lei pe litru. Aceasta este disponibilă la o stație Petrom din București, pe strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sectorul 5, atât luni, cât și sâmbătă.

Pragul de 7 lei pe litru pentru benzină nu a fost depășit din toamna anului trecut.

La celelalte stații din Capitală, prețurile benzinei standard variază între 7,09 și 7,27 lei. Acestea au înregistrat o ușoară scădere față de săptămâna precedentă.

Prețul carburanților. În ceea ce privește benzina premium, prețurile se situează între 7,59 lei și 7,91 lei, fiind relativ constante față de săptămâna anterioară.

Prețul minim pentru motorină standard în București, în prezent, este de 7,44 lei pe litru, față de 7,46 lei pe litru înregistrat joia trecută, și este disponibil la o stație Socar din București, situată în strada Vasile Lascăr nr. 141A, potrivit peco-online.ro.

Prețul maxim atinge 7,65 lei pe litru, rămânând constant.

Costul motorinei premium variază între 7,82 lei și 8,15 lei pe litru, de asemenea, menținându-se la nivelul precedent.

În anul precedent, prețul unui litru de benzină standard depășise 8 lei, în timp ce motorina standard depășea 9 lei pe litru.

benzina si motorina
Pompa de alimentare cu carburanti / SURSA FOTO: Dreamstime

Combustibilii, din ce în ce mai scump

Față de luna anterioară, prețul mediu al unui litru de benzină s-a înregistrat o creștere de 5,1%.

Astfel, un plin de 50 de litri costă acum cu 17,5 lei mai mult decât acum 30 de zile, în cazul benzinei, având în vedere creșterea prețului mediu al unui litru cu 5,1%.

În ceea ce privește motorina, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,4%, astfel că un plin de 50 de litri costă acum cu 12,5 lei mai mult decât acum 30 de zile.

Prima creștere semnificativă a avut loc chiar în prima zi a anului, odată cu actualizarea accizei conform ratei inflației. De atunci, prețurile au continuat să crească.

De la 1 iulie, se prevede o altă creștere a prețului carburanților, tot ca urmare a actualizării accizei.

Prețul benzinei va crește cu 43 de bani pe litru, în timp ce prețul motorinei va crește cu 39 de bani pe litru.

Având în vedere prețurile actuale, chiar dacă nu se va produce nicio creștere până la 1 iulie, ceea ce este puțin probabil, costul unui litru de benzină ar depăși 7,6 lei, în timp ce cel al motorinei ar ajunge la pragul de 8 lei pe litru.

Este important de menționat că taxele și accizele reprezintă o parte semnificativă în structura prețului carburanților. Mai exact, reprezintă aproximativ 40%.