Maribel Martinez, în vârstă de 51 de ani, miza pe un venit din economiile de 82.000 euro plasate în acţiuni preferenţiale ale Bankia (a treia mare bancă din Spania după active n.r.), după ce în urmă cu doi ani îşi pierduse slujba de bucătăreasă la o mănăstire de maici din Barcelona, scrie Bloomberg.
Suma de 1.435 euro, reprezentând dobânda de 7% oferită de acţiunile preferenţiale, a încetat să mai vină în contul familiei pe 7 iulie, spune soţul ei, Paco Valiente. Pe 1 iunie, grupul bancar a suspendat plăţi de 52 milioane euro către acţionarii care au plasat 3 miliarde de euro în acţiuni preferenţiale vândute în 2009 prin Caja Madrid, una din băncile de economii din grup, după ce Bankia şi-a revizuit câştigurile pe 2011, afişând o pierdere de 3,3 miliarde euro.
Neprimirea acestei dobânzi ar putea fi printre cele mai mici probleme ale lui Martinez, în condiţiile în care practica băncilor de a vinde acţiuni preferenţiale prin agenţiile lor, după ce piaţa datoriilor a secat în 2009, se întoarce acum şi bântuie băncile şi clienţii acestora.
Induşi în eroare de bancheri
Deţinătorii de acţiuni preferenţiale vândute de împrumutători precum Bankia riscă să îşi piardă o parte din capitalul lor, după ce oficialii europeni au stabilit ca ei să absoarbă pierderi conform termenilor din acordul de salvare a sistemului bancar din Spania de 100 miliarde euro.
“Noi am investit în acţiuni preferenţiale crezând în cuvântul dat de directorul de filială, dar banii noştri au fost efectiv sechestraţi”, spune Valiente, în vârstă de 51 de ani, care de asemenea şi-a pierdut slujba anul trecut. “Ceea ce se întâmplă cu ţara noastră şi cu oameni ca noi mă sperie cu privire la economie şi la viitor”, spune el.
Memorandumul spune că, potrivit termenilor acordului de salvare solicitat de Spania pe 9 iunie, autorităţile spaniole vor solicita “măsuri de împărţire a poverii de la deţinătorii capitalului hibrid şi de la deţinătorii de datorii subordonate (guvernul sapniol n.r.) ale băncilor care vor primi capital public”, ca parte a eforturilor de minimalizare a costurilor restructurării pentru contribuabili, se precizează într-un document distribuit de minsiterul Economiei din Spania.
Câţi oameni sunt expuşi la pierderi
Nu mai puţin de 686.296 inevstitori de retail deţineau în luna mai 22,5 miliarde euro în acţiuni preferenţiale vândute de bănci, potrivit arbitrului pieţei de capital din Spania, echivalentul CNVM din România.
Din cele 73 de emisiuni derulate din 1999 şi până în prezent, 23 au fost vândute în 2009, inclusive cea a acţiunilor Bankia cumpărate de Martinez şi Valiente, când băncile au strâns 11,4 miliarde euro de la clienţii filialelor.
Deţinătorii de acţiuni preferenţiale, spre deosebire de deponenţi, nu beneficiază de asigurarea guvernului împotriva pierderilor.
După ce bănci incluzând Banco Santander şi Banco Bilbao Vizcava Argentaria (BBVA) au oferit investitorilor posibilitatea de a-şi converti acţiunile preferenţiale în alte titluri de valoare, suma obligaţiilor de plată este acum de 7,1 miliarde euro, spune regulatorul pieţei de capital.
Băncile spaniole au 66 de miliarde de euro în obligaţii subordonate şi datorii către capitalul hibrid, potrivit băncii centrale.
Vânzarea titlurilor de valoare cu randamente ridicate către clienţii care le foloseau ca depozite bancare cu risc scăzut a devenit o problemă serioasă pentru guvernul spaniol, care a trebuit să solicite fonduri europene de 100 miliarde euro pentru a salva împrumutători precum Bankia. A treia mare bancă din Spania a primit suport de la stat de 23,5 miliarde euro.
Pierderi mari pentru clienţii băncilor, odată cu prăbuşirea acţiunilor
Santander, cea mai mare bancă din Spania, a schimbat peste 1,9 miliarde euro din acţiunile sale preferenţiale în noi acţiuni, iar BBVA a convertit circa 3,4 miliarde euro din datorii în acţiuni. Acţiunile BBVA au scăzut până acum în acest an cu 21%.
“Băncile au folosit deponenţii pentru a se salva pe ele, când instituţiile au evitat să le împrumute după 2008. Convertirea este în multe cazuri similară cu a alege între a-ţi tăia capul sau a-ţi tăia un braţ”, spune Fernando Herrero, secretar general al unei asociaţii a clienţilor băncilor din Madrid.
Grupul Bankia a anunţat că a schimbat 830 milioane euro din acţiunile preferenţiale în acşiuni noi. Schimbarea a venit înainte de naţionalizarea împrumutătorului. Acţiunile Bankia s-au prăbuşit cu 78% din momenul convertirii.