Preţul benzinei a depăşit pragul de 6 lei la o benzinărie din ţară. Preţul de şase lei şi un ban s-a înregistrat la o staţie peco din Năvodari, judeţul Constanţa.

Jurnalistul Gina Vacariu a spus, la Antena3,  la ce să ne aşteptăm în perioada următoare şi de când nu s-a mai înregistrat un preţ atat de mare.

„În ultimul an am avut parte de creșteri spectaculoase de prețuri, la benzină și motorină. În medie cu un leu pe litru. La începutul pandemiei, toate prețurile s-au prăbușit. Iată că, din momentul în care cererea a fost mai mare, prețurile au revenit și au urcat spectaculos. Și barilul de petrol a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani: a depășit 73 de dolari.”, a explicat Gina Vacariu

„În jur de 7 lei ar putea să ajungă un litru de benzină, la sfârșitul anului. Așadar sunt așteptate scumpiri record, scumpiri în lanț.”, a mai spus aceasta.

 Lista preţurilor la combustibili

benzină 6,01 lei litrul în Năvodari

motorină 5,81 lei litrul în Năvodari

motorină 5,81 lei litrul în Bucureşti

benzină 5,92 lei litrul în Bucureşti

benzină 5,55 lei litrul în Alexandria

motorină 5,52 lei litrul în Alexandri

Benzina s-ar putea scumpi considerabil

În luna iulie, prețul la energie electrică va crește pentru românii care nu și-au schimbat furnizorul. În plus, prețul gazelor va crește și el. Ca și cum aceste majorări nu erau de ajuns, specialiștii spun că prețul unui litru de benzină ar putea ajunge la 7 lei spre finalul acestui an.

Cu toate acestea, salariile românilor rămân pe loc, unii dintre ei fiind la limita sărăciei. Salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei, însă net, acesta ajunge la 1.386 de lei. Din această sumă, românii trebuie să plătească facturile, să acopere cheltuielile pentru transport, cele pentru alimentație și, acolo unde este cazul, cheltuielile legate de copii.

Pentru a vedea cu câți bani rămâne un român după ce și-a plătit facturile din salariul minim net, Antena 3 a făcut un calcul estimativ. Așadar, pentru energie electrică, cablu TV și telefon un român plătește în jur de 500 de lei pe lună. Cei care au autoturisme au de plătit încă 250 de lei pentru un plin. Există români care în loc de mașina proprie preferă transportul în comun, iar pentru acești cheltuielile nu mai sunt atât de mari, având în vedere că dau 70 de lei pe lună pentru abonamentul la metrou și 35 de lei pentru STB. Pentru alimente, haine și cheltuielile cu școala mai rămân undeva în jur de 700-800 de lei.

Sursă foto: Pixabay