Indicele naţional imobiliare.ro are la jumătatea anului o valoare de 1.034 euro/mp util, foarte apropiată de cea înregistrată cu şase luni în urmă. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când valoarea acestuia era de 1.163 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 11,1% mai mici.
„În acest semestru, variaţii mai mari ale preţurilor au avut loc pe segmentul apartamentelor noi unde asistăm pe de-o parte la scăderi de peste 5% cum s-a întâmplat la Braşov, dar şi la creşteri cum sunt cele din Capitală. Proprietarii de apartamente vechi au fost mult mai pasivi, preţurile pe acest segment având oscilaţii mai mici. Creşterile au fost resimţite mai mult în prima parte a semestrului, ultimele două luni aducând ieftiniri. Principalii factori care au influenţat piaţa au fost pe de-o parte cele două programe Prima Casă, dar în egală măsură şi pauza şi incertitudinea dintre ele, iar pe de altă parte contextul economic ceva mai liniştit“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri imobiliare.ro.
În iunie, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu aproape 1% în comparaţie cu luna mai. Valoarea indicelui pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.098/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,6% mai mult decât acum şase luni. În acest interval, apartamentele cu trei camere s-au scumpit cel mai mult, înregistrând o creştere de 2,4%. Garsonierele s-au scumpit cu 1,2%, apartamentele cu două camere cu 0,4%, iar cele cu patru camere cu 1%.


Scădere de 0,6% în Braşov
În iunie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu aproape 1,5%, preţul acestora coborând de la 873 euro/mp util la 861 euro/mp util. Pe parcursul primelor şase luni ale anului, scăderea înregistrată a fost de 0,6%. În contrast cu situaţia din alte oraşe, în Braşov, apartamentele mari, cu trei şi patru camere, au cunoscut o creştere de preţ de 3,4%, respectiv 0,5%. Apartamentele cu două camere au înregistrat o scădere de 1,7% în ultimele şase luni, iar garsonierele s-au ieftinit cu 1% în intervalul analizat. În comparaţie cu iunie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 8% mai ieftine.


Ieftinire de 2,7% în Cluj-Napoca
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 987 euro/mp util, în scădere cu 1,1% faţă de luna mai şi cu 2,7% faţă de acum şase luni. Cea mai mare variaţie de preţ din acest semestru este întâlnită în cazul apartamentelor cu două camere, unde a fost constatată o scădere de 3,6%. Garsonierele s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci de zile, iar apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 3,4%. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,5% mai mici în comparaţie cu luna iunie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu două camere.


Preţuri în creştere la Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere 0,6% în luna iunie, evoluţia acestora înscriindu-se în trendul manifestat pe întreaga perioada a primului semestru. În primele şase luni ale anului, apartamentele cu două camere au înregistrat cea mai mare creştere, de 4,6%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 3,7%. Mult mai puţin dinamice s-au dovedit a fi garsonierele, care au cunoscut o variaţie de preţ de +0,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor garsonierelor, care sunt cu 8,3% mai ieftine, iar cea mai mică, de 7,2%, în cazul apartamentelor cu trei camere.


Creşteri şi în Timişoara
În iunie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a crescut cu 2,5%, până la 789 euro. Faţă de începutul semestrului, preţurile pe acest segment sunt mai mari cu 1,5%. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 3,3%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 2%. Garsonierele au înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 5%. În comparaţie cu luna iunie 2010, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 4,8% în cazul garsonierelor şi 10,8% în cazul apartamentelor cu patru camere.

Scădere de 7,4% în Iaşi

Indicele pentru Iaşi înregistrează în iunie o valoare medie de 848 euro/mp util, în scădere cu 1,3%, faţă de începutul anului. În comparaţie cu luna iunie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în capitala Moldovei sunt cu 7,4% mai mici. Cele două categorii de apartamente au înregistrat evoluţii diferite, apartamentele noi s-au ieftinit, iar cele vechi s-au scumpit.

Scumpire de 2,4% în Ploieşti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti arată, în luna iunie, o valoare medie de 897 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici a înregistrat, în ultimele treizeci de zile, o scădere de 0,2%. Per ansamblul primului semestru, însă, apartamentele s-au scumpit cu 2,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 9,1% mai mici.