"Nu am avut niciodată şi nu am vreo relaţie contractuală cu Volksbank. Nu am avut în derulare proceduri judiciare cu această bancă.  O simplă consultare a declaraţiilor de avere ar fi permis doamnei consilier juridic să verifice aceste aspecte şi probabil că afirmaţiile sale ar fi fost mai apropiate de realitate.  Este adevărat că în calitate de judecător am facut parte din mai multe completuri de judecată care au soluţionat pricini implicând Volksbank, inclusiv acţiunea colectivă la care se face referire, în căile de atac ale apelului şi recursului. Faptul că am participat la judecata acestor cauze atestă în mod evident că nu există niciun motiv de incompatibilitate de genul celor expuse de  doamna consilier", a declarat Laura Andrei.

Volksbank,  instituţia financiară cu cele mai multe procese legate de clauze abuzive în contractele de credit a acuzat judecatorii, prin vocea directorului juridic, că au dat hotărâri în procese pierdute de bancă fără a ţine cont de dovezi şi de prevederile legale, ci de interese personale subiective.

"Clienţii judecători cu credite au inceput, in 2010, aceasta cruciada impotriva bancii. Zonele in care ne-am simtit in special prejudiciati sunt Iasi, Timisoara, Mehedinti, Dolj, Bucuresti. Judecatori clienti, presedinti de tribunale, conducatori de curti de apel au avut procese judecate de colegii lor. A trebuit sa-si rezolve problema asta. Au venit apoi prieteni si amici care a trebuit sa-si rezolve si ei problemele", a declarat Diana Ciubotariu, directorul Directiei Juridice si Guvernanta Corporativa din Volksbank, la un seminar pe teme financiare desfasurat la Sinaia. Potrivit afirmatiilor sale, in litigiile cu clauze abuzive instantele aleg adesea "calea mai scurta", omitand sa ceara clientului sa demonstreze ca a incercat o negociere cu banca, pornind de la prezumtia de rea vointa a bancii si neacceptand solicitari din partea bancii de chemare a clientului in sala de judecata pentru a fi intrebat cum s-au derulat procedurile la acordarea creditului, astfel incat banca sa-si poata dovedi buna credinta. "Dupa 2-3 termene, judecatorul de deja lamurit, se pare, cu toate conditiile pe care legea le cere sa fie demonstrate cand ia o decizie", spune Ciubotariu. 

Volksbank are circa 2.000 de dosare cu clauze abuzive pe rolul instantelor, circa 1.000 fiind procese pierdute. "La instantele din tara, 8 din 10 procese sunt pierdute de banca, toate vizand solicitari ale clientilor de eliminare a comisionului de risc. In Bucuresti, la Judecatoria Sectorului 2, unde incep toate procesele din capitala, sansele de castig sunt mai bune – 50%", precizeaza directorul juridic al bancii. 

 

Te-ar putea interesa și: