La sosire, șeful statului a fost întâmpinat și de aproximativ 20 de localnici din Roşia Montană, opozanţi ai proiectului minier din zonă. Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Zeno Cornea, a declarat că ei nu doresc să protesteze, ci vor să discute ”în mod civilizat” cu Traian Băsescu despre proiectul minier.

"Este esențial ca Guvernele să hotărască ce trebuie. Dacă puteți da imagini la televizor, e bine pentru că trebuie să înțeleagă românii ce dezastru ecologic e acum la Roșia Montană. Orice țară își foloșește resursele, iar o astfel de exploatare creează locuri de muncă. Dacă acest proiect sta îngropat din ’97 până acum, asta se întâmplă din cauza lașității oamenilor politici. Dacă ne prindea creșterea prețului la aur în plină exploatare? De ce credeți că România a fost suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon? Este revoltător să vezi că oamenii politici iau decizii importante prea târziu, cum s-a întâmplat și cu aceste certificate. Cât credeți ca își mai poate permite să piardă România? Până la urma, omul politic trebuie să ia decizia corectă", a declarat  președintele Traian Băsescu, la Roșia Montană.

Șeful statului a mai adaugat că a trebuie evitate ”declaratiile bombastice” pe tema cantitatii de cianura prezente in apa in urma exploatarilor aurifere din zona: ”O sa fiu foarte sincer sa va spun ca apreciez intentia voastra de a merge pe 5 miligrame (de cianura – n.red.) pe litru, trebuie sa privim, insa, la standardele europene care ne obliga abia din 2018 sa fim la 10 miligrame. (…) Una din cheile succesului va fi de evitat declaratiile eventual bombastice: . Avem o Directiva a UE: pana in 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Basescu expertilor si reprezentantilor companiei Rosia Montana Gold Corporation, care au precizat ca obiectivul lor in ceea ce priveste cantitatea de cianura pe litru este ca aceasta sa ajunga la cinci miligrame, potrivit Agerpres.

Preşedintele Traian Băsescu ar urma să aibă întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale, cu localnicii și cu reprezentanții companiei miniere.

În faţa Primăriei s-au adunat și aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Roşia Montană ”Gold Corporation” care erau îmbrăcaţi în uniforme de protecţie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.