Klaus Iohannis consideră un exemplu în Europa parteneriatul dintre oraşele Sibiu şi Luxemburg, care deşi au fost capitale culturale europene în urmă cu zece ani, continuă să colaboreze şi să aibă proiecte comune de succes. 

"Parteneriatul dintre Sibiu şi Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experienţa noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social şi de securitate, Europa a fost şi va rămâne un spaţiu al valorilor democratice, care sunt potenţate prin dialogul intercultural. Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraş al Culturii, oraş al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului şi Marii Regiuni a fost dincolo de frontiere. Am ţinut să le evoc pentru că sensul lor este şi astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii oraşelor noastre, ci pentru tot mai mulţi europeni", a mai spus Iohannis, în alocuţiunea susţinută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel. 

Fost primar al Sibiul în 2007, când oraşul din centrul României şi Luxemburgul au fost capitale culturale europene, preşedintele României spune că cele două oraşe, prin programul cultural comun, "sunt date exemple de capitale culturale europene de mare succes". 

Klaus Iohannis a ţinut ca premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să fie prezent sâmbătă, la Sibiu, pentru a sărbători zece ani de capitală culturală europeană şi zece ani de când România este ţară membră UE, ceea ce, spune preşedintele Românie, este "un motiv de bucurie". 

Cu prilejul vizitei la Sibiu, preşedintele Iohannis şi premierul luxemburghez i-au decorat pe directorii teatrelor din cele două oraşe – Sibiu şi Luxemburg, mulţumindu-le pentru contribuţia la succesul programului capitală culturală europeană. 

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului ''Radu Stanca'' din Sibiu, şi Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, au arătat cât de importantă este colaborarea dintre cele două oraşe pentru succesul cultural comun. (Sursa: Agerpres)