‘Observăm decăderea sistemului capitalist în multe locuri de pe Glob, el este în impas sub aspect economic, politic şi cultural’, a afirmat liderul iranian în cadrul unei conferinţe la Universitatea din Havana. Ahmadinejad consideră că este necesară crearea unei ‘noi ordini mondiale, a unei noi abordări care să respecte pe toată lumea şi să se bazeze pe justiţie’.

‘Trebuie să fim vigilenţi, în stare de alertă, pentru că dacă nu pregătim noi înşine noua ordine mondială, promotorii sclavagismului şi ai capitalismului ne vor impune un nou sistem’, a adăugat preşedintele iranian. El nu s-a referit şi la programul nuclear al ţării sale, concentrându-şi atacurile asupra statelor occidentale şi în special către SUA.

‘Tot ce mai poate face capitalismul astăzi este să ucidă, este un sistem care a eşuat şi se află în decădere’, crede Ahmadinejad. ‘Cei care pornesc războaie doar pentru ca să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, ucigând mii sau milioane de oameni au o inimă dezgolită de orice dragoste şi afecţiune pentru urmaşii lor’, a mai spus el.

‘Obiectivul nostru comun, misiunea şi provocarea noastră, este să depunem toate eforturile pentru a stabili justiţia’, a concluzionat liderul de la Teheran.

El a caracterizat relaţiile dintre Cuba şi Iran ca fiind marcate de ceea ce a numit ‘solidaritatea dintre două popoare revoluţionare’. Ahmadinejad a mai vizitat în cadrul turneului său latino-american Venezuela şi Nicaragua, din Cuba urmând să plece în Ecuador, ultima etapă a turneului. Toate aceste state au în comun o anumită ostilitate faţă de SUA.

SURSA: Agerpres