Conform EFE, la ora 12.00 locală (09.00 GMT), Carolos Papoulias îi va primi pe liderii partidelor care au obţinut cele mai multe voturi în recentele alegeri: liderul Noii Demoraţii (ND), Antonis Samaras; şeful stângii radicale elene SYRIZA, Alexis Tsipras; liderul Mişcării Socialiste Panelene (PASOK), Evangelos Venizelos. Ulterior, îi va primi separat pe liderii celorlalte patru partide parlamentare: Grecii Independenţi, Partidul Comunist Elen, Zori de Aur şi Stânga Democrată (DIMAR).
În pofida faptului că Evangelos Venizelos a anunţat oficial sâmbătă că partidul său a eşuat în formarea guvernului, preşedintele Papoulias a manifestat ‘optimism’ cu privire la negocieri. ND, PASOK şi DIMAR au ajuns la un acord de principiu pentru a forma un guvern care să menţină ţara în zona euro şi să renegocieze angajamentele de austeritate faţă de Uniunea Europeană. Ele consideră însă neapărat necesar ca SYRIZA, a doua forţă politică a ţării, să se implice în guvern, ceea ce pare improbabil, deoarece această formaţiune respinge orice acord cu partidele care au semnat memorandumul de austeritate, ND şi PASOK.
Dacă iniţiativa prezidenţială nu va conduce la niciun acord, Grecia va trebui să desfăşoare noi alegeri într-un termen minim de trei săptămâni după constituirea parlamentului la 17 mai, fapt pentru care data noilor alegeri ar putea fi 10 sau 17 iunie.
Potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică de To Vima, 80 % dintre greci doresc ca ţara lor să rămână în zona euro, în timp ce numai 13 la sută optează pentru revenirea la drahmă.
Sursa: Agerpres