‘Toţi sud-coreenii au lucrat atât de dur pentru reconstruirea ţării care era în ruine după Războiul Coreii’, a declarat Moon în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat primele 100 de zile ale preşedinţiei sale.

‘Voi împiedica războiul cu orice preţ. Deci vreau ca toţi sud-coreenii să fie convinşi că nu va fi război’, a reiterat el.

Situaţia s-a tensionat considerabil în regiune, notează AFP.

Coreea de Nord a ameninţat că va lansa patru rachete în direcţia teritoriului american din Guam, în Pacific, chiar dacă Phenianul pare să-şi fi oprit proiectul pentru moment.

Regimul nord-coreean reacţionase la declaraţiile preşedintelui american Donald Trump, care a promis să dezlănţuie asupra Phenianului ‘focul şi mânia’ dacă ameninţările nord-coreene împotriva SUA continuă. Washingtonul a mai spus că armata sa este în fine pregătită.

Această retorică belicoasă ridică temeri cu privire la o eroare de calcul, care ar putea consecinţe catastrofale. Seulul şi milioanele sale de locuitori se află în raza de acţiune a unor forţe de artilerie considerabile din Coreea de Nord.

Dar Moon a explicat că el dispune de un drept de veto asupra oricărei acţiuni militare a Washingtonului, aliat şi garant al securităţii Coreii de Sud.

‘Nimeni nu poate lua decizia pentru o acţiune militară în Peninsula Coreeană fără consimţământul nostru’, a lansat el.

‘SUA şi preşedintele Trump au mai declarat că, oricare ar fi opţiunea pe care o aleseseră în ceea ce priveşte Coreea de Nord, o decizie nu va fi luată decât după ce va fi consultată Republica Coreea şi va fi obţinut acordul său’, a adăugat Moon. AGERPRES