Dumitru a precizat că gradul de colectare a veniturilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) este de puţin peste 40%, iar sumele neîncasate la buget din TVA depăşesc 70 de miliarde de lei.

"Estimăm că evaziunea fiscală a fost de 16% din PIB în 2013. La TVA, evaziunea a fost de 12% din PIB, respectiv 72 de miliarde de lei, din care 10 miliarde provin din industria alimentară, doar la carne evaziunea fiscală a fost de 80%", a explicat Ionuţ Dumitru, potrivit Agerpres.

El a spus că, per total, gradul de colectare a veniturilor este foarte redus, de doar 60% din potenţial.

Preşedintele Consiliului Fiscal a vorbit şi despre veniturile bugetare mici şi pierderile bugetare generate de munca la negru, estimate la peste 2% din PIB.

Pentru a ieşi din cercul vicios al veniturilor bugetare reduse, preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat, ca măsuri, pe lângă toleranţă zero faţă de evaziune, restructurarea ANAF la care, deşi se derulează cu un program al Băncii Mondiale, nu se văd rezultatele, dar şi reducerea birocraţiei, în special prin creşterea accesului firmelor la sisteme electronice de plată a impozitelor.