Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea aşa numitor ”coronabonds”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro, pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi a consecinţelor economice.

“Analizăm toate instrumentele. Vom mobiliza orice este de ajutor. Asta contează şi pentru obligaţiunile corona – dacă ele ajută, dacă sunt corect structurate, ele vor fi emise”, a declarat la postul german de radio Deutschlandfunk, informează Agerpres.

Statele cu aversiune faţă de risc – cum ar fi Germania şi Olanda – s-au opus în trecut folosirii de euroobligaţiuni. În actuala criză, statele din zona euro sunt în mod similar divizate referitor la cât de mult ajutor trebuie mobilizat în acest stadiu.

Mecanismul European de Stabilitate

Comentariile şefului Comisiei Europene vin după ce premierul italian Giuseppe Conte a cerut ca UE să folosească “întreaga putere” – de 500 miliarde de euro (534 miliarde de dolari) – a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a rezista crizei economiei europene în timpul epidemiei.

Mecanismul European de Stabilitate – fondul de salvare al zonei euro – a fost înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane.

“ESM a fost înfiinţat avându-se în vedere un alt tip de criză, deci trebuie adaptat la noile circumstanţe, astfel încât să-şi poată folosi întreaga putere”, a declarat Conte, într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times, conform sursei citate.

“Calea de urmat este să deschidem liniile de creditare ale ESM către toate statele membre, pentru a le ajuta să lupte cu consecinţele epidemiei, cu condiţia răspunderii depline a fiecărei ţări membre privind modul în care sunt cheltuite resursele”, a argumentat premierul italian.