Juncker se va consulta luni dimineaţa cu Guy Verhofstadt, negociatorul pentru Brexit al Parlamentului European, şi cu alţi europarlamentari, a anunţat o purtătoare de cuvânt a executivului european. 

Prânzul de lucru pe care Juncker îl are programat cu May este perceput drept termen limită pentru cele două părţi pentru a face progrese asupra a trei aspecte legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană înainte de începerea negocierilor privitoare la relaţiile viitoare dintre Bruxelles şi Londra. 

Săptămâna trecută, oficialităţi europene au confirmat că au avut loc progrese într-unul dintre cele trei aspecte: angajamentele financiare restante ale Marii Britanii faţă de restul blocului comunitar. Însă mai sunt de făcut progrese în celelalte două chestiuni: drepturile cetăţenilor şi frontiera dintre Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) şi Republica Irlanda. Chestiunea irlandeză pare a fi acum cel mai important subiect de divergenţe în negocierile despre Brexit. 

Săptămâna trecută, Verhofstadt a adresat o scrisoare deschisă Comisiei Europene în care afirma că "rămân probleme serioase" în legătură cu drepturile cetăţenilor şi în care cerea un "angajament clar" din partea Marii Britanii că va proteja acordul de pace din Irlanda de Nord şi va asigura că nu va avea loc "o întărire" a frontierei (introducerea de controale la graniţă – n.r.) 

Parlamentul European are ultimul cuvânt în privinţa acordului final pe tema Brexitului, aminteşte dpa.