Procurorul DNA a cerut marţi arestarea preventivă a lui Dimitriu, susţinând că şantajarea angajaţilor Camerei de Comerţ şi Industrii era ‘o cutumă’, unii dintre aceştia fiind obligaţi să cedeze până la 90% din salariu pentru a nu fi concediaţi.

Avocatul lui Sorin Dimitriu a spus că acesta e nevinovat şi a cerut respingerea recursului procurorilor.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 3 aprilie, solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a vicepreşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Sorin-Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, într-un dosar în care este acuzat se şantaj.

DNA susţine că, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Mihuţ Gabriel-Dan, director general al CCIB şi Dumitriu Gabriela, consilier al preşedintelui CCIB, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% – 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat ‘contract de sponsorizare’ cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.

"Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 lei. În cazul a trei dintre salariaţii care au solicitat plata integrală a drepturilor băneşti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de muncă, fără a invoca un motiv plauzibil", susţin procurorii anticorupţie.
Sursa: Agerpres