Într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene, şi-a reiterat opoziţia faţă de planurile BCE de achiziţiona obligaţiuni suverane.

În prezent, BCE urmăreşte cu atenţie cum recenta scădere a preţului petrolului va afecta inflaţia în zona euro, care este mult sub ţinta de 2%, şi este gata să îşi sporească eforturile pentru a evita situaţia în care Europa să cadă în deflaţie.

'Aşa cum stau lucrurile în prezent – şi dacă preţul petrolului rămâne la nivelul scăzut din acest moment -, inflaţia va fi mai mică decât se estima, dar creşterea economică va fi mai mare', a spus Weidmann.

Luna aceasta, însă, Bundesbank şi-a înjumătăţit estimările pentru anul viitor referitor la creşterea ce ar putea fi înregistrată de Germania, până la 1%. De asemenea, Banca Centrală a Germaniei şi-a redus şi estimările privind creşterea economică din 2014 până la 1,4%, de la 1,9%, cât estima în luna iunie.

'Situaţia din Europa nu este atât de gravă pe cât cred unii', a apreciat Jens Weidmann.

După ce a epuizat principalul instrument aflat la dipoziţia sa prin reducerea dobânzii de referinţă la nivelul record de 0,05%, achiziţia de obligaţiuni suverane este considerată de analişti ultima posibilitate de care dispune BCE pentru relansarea economiei. Însă, unii dintre factorii de decizie de la BCE au unele rezerve faţă de relaxarea cantitativă.

Weidmann este unul dintre cei mai vehemenţi oponenţi ai achiziţiei de obligaţiuni suverane, exprimându-şi îngrijorarea că BCE ar putea să ajungă în situaţia de a susţine financiar statele cu probleme din zona euro şi să piardă din vedere mandatul său principal, care constă în asigurarea stabilităţii preţurilor.

Jens Weidmann mai susţine că presiunile venite din partea pieţelor financiare nu ar trebui să stea la baza deciziilor BCE privitoare la achiziţia de obligaţiuni suverane.

SURSA: Agerpres