Declarația lui George Simion despre concedierea a 500.000 de bugetari a stârnit reacții imediate. Președintele BNS, Dumitru Costin, a respins ferm ideea, invocând criza de personal din sectoarele esențiale. Sindicatele cer acum soluții reale de la candidații la președinție, nu promisiuni populiste.
Declarația lui George Simion este „periculoasă și nerealistă”
Declarațiile recente ale lui George Simion au stârnit o undă de șoc în rândul sindicatelor. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a reacționat în direct la Digi24, considerând imposibil un asemenea plan.
El atrage atenția că sistemele de sănătate, educație și siguranță publică suferă deja de un deficit sever de personal. În acest context, orice măsură de reducere masivă a angajaților de la stat ar produce efecte dezastruoase.

Costin a subliniat că administrația publică din România este organizată în trei mari sectoare, toate grav afectate de lipsa resursei umane.
Concedierea a jumătate de milion de oameni ar agrava situația actuală, în special în zonele rurale, unde accesul la educație și servicii medicale este deja extrem de limitat. „Este exclus”, a punctat liderul sindical, răspunzând ferm în legătură cu fezabilitatea propunerii.
Congres sindical cu miză politică: candidații prezidențiali, chemați la explicații
Blocul Național Sindical organizează astăzi, începând cu ora 16:00, un congres important la sediul Parlamentului. La eveniment sunt așteptați cei doi candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni, George Simion și Nicușor Dan.
Întâlnirea are ca scop confruntarea acestora cu o serie de teme urgente identificate de sindicaliști în domeniile economic și social.

Reuniunea va fi transmisă în direct de postul de televiziune Digi24, care va difuza principalele intervenții și declarații ale participanților.
„Fac o recomandare publică domnului Simion: trebuie să fie foarte atent cu cei care îl înconjoară și care livrează informații pe care și le asumă în spațiul public. Vrem să auzim de la cei doi candidați, care își doresc hotărât să ajungă președinți la Cotroceni, soluții la o listă de probleme pe care noi le-am identificat în economie, social, în administrație, în zona politică”, a spus Costin.
Printre temele ridicate se numără problema deficitului bugetar și a datoriei publice care continuă să crească într-un ritm accelerat.
„Sunt 10 teme pe care le-am identificat. Sunt teme de impact care vizează reformele în economie, teme de impact care vizează deficitul bugetar cronic, faptul că ne continuăm să ne împrumutăm într-un ritm amețitor, chiar dacă, iată, nu mai suntem chiar așa de interesanți pe piețe. Se iau decizii, în timp ce noi dezbatem și ne consumăm energii, se iau decizii importante care amanetează România pe zeci de ani de acum încolo”, a adăugat el.
El a atras atenția că se iau decizii importante pentru viitorul României, în timp ce societatea este distrasă de dezbateri sterile și confruntări politice.
„Sunt o multitudine de elemente pe care le vom prezenta succint, dându-le astfel posibilitatea, ulterior, ca în intervenția lor să vină cu abordări, cu soluții pe care le văd ca și posibili președinți ai României. O să vorbim și despre lucruri despre care nu s-a vorbit până acum în România. Folosim oportunitatea, acest congres al Blocului Național Sindical, de exemplu, o corupție sistemică existentă în anumite zone, despre care nu vorbim pentru că ne e teamă”, a mai spus Costin.
Despre reforma administrativă și riscurile alegerilor anticipate
Costin a comentat și ideea unor alegeri anticipate, vehiculată în ultima vreme de mai mulți actori politici. Potrivit lui, un astfel de scenariu ar adânci instabilitatea politică și economică.
„Toată lumea pedalează pe alegeri anticipate. Acum fiecare încearcă să-și impună candidatul. Vreau să vă spun că, dacă Doamne ferește, ajungem la alegeri anticipate, acesta ar fi al doilea an consecutiv în care România rămâne guvernată așa, la limită, ceea ce ne va costa enorm pe toți: și mediul de afaceri, și salariați, și pensionari”, a avertizat liderul BNS.
Totodată, el a adus în discuție reforma administrativă, despre care politicienii vorbesc frecvent, dar fără a propune pași concreți. Costin susține că digitalizarea nu poate înlocui peste noapte zeci de mii de angajați fără costuri semnificative.

Este nevoie de investiții majore în tehnologii, dar și în pregătirea personalului și în programe de alfabetizare digitală pentru populație.
„Fac o recomandare publică domnului Simion: trebuie să fie foarte atent cu cei care îl înconjoară și care livrează informații pe care și le asumă în spațiul public. Sectorul bugetar din România are trei mari familii. Aceste familii, toate trei, sunt în suferință în ceea ce privește resursa umană.
În educație, mai ales în comunitățile mici din mediul rural, deficitul de personal este cronic. Și în sănătatea publică situația este critică, cu un deficit cronic de personal medical calificat.
Avem comunități întregi fără asistență medicală de bază. În poliție, a treia componentă menționată, există de asemenea lipsuri semnificative de personal în multe comunități.
Toată înlocuirea oamenilor cu noi tehnologii presupune costuri. Trebuie investiți bani în tehnologii, în pregătirea personalului rămas în sistem, dar și în programe uriașe de alfabetizare digitală pentru cetățeni.
Nu ai cum să ajungi la un asemenea impact de jumătate de milion de suflete care să dispară din sectorul public”, a declarat el.
Reacții în lanț: Nicușor Dan susține imposibilitatea măsurii
Candidatul independent Nicușor Dan a criticat și el ideea avansată de George Simion, spunând că este irealizabilă.
„Sunt sute de mii de profesori, medici, angajați în armată, poliție, sistemul de justiție. Propriu-zis, funcționari atașați aparatului administrativ sunt 450.000. Nu se poate”, a afirmat el într-o declarație preluată de G4Media.
George Simion nu dă înapoi: „Este un plan radical, dar necesar”
În interviul dat, George Simion a explicat că planul său vizează strict funcționarii care nu fac parte din categoriile deficitare. El susține că, în comparație cu începutul anilor 2000, aparatul de stat a crescut nejustificat.
„Nu vorbim despre profesori, nu vorbim de cadre medicale, avem deficit la pompieri, la polițiști, la militari. Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajați în sectorul de stat și acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000, pentru că în acești 25 de ani noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare și putem să profităm de progresul tehnic”, a declarat liderul AUR.
Simion a recunoscut că este un plan radical, dar susține că implementarea sa nu se va face „a doua zi”.