Până unde va merge? După modelul lui Jupiter care agită trăsnetul, Donald Trump ne-a obișnuit cu turbulențele, momentele de nebunie și lipsa de măsură. El ne-a obișnuit să-l vedem prezentând media ca „dușmani ai poporului”, ignorând independența justiției, acționând ca un perfect autocrat. Și în asta constă principalul pericol (și forța președintelui american): contra-puterile care ar trebui să acționeze ca un paratrăsnet pentru a opri derivele prezidențiale sunt aproape paralizate și cetățeanul amorțit, este scris pe letemps.ch

Cu câteva săptămâni înaintea unor alegeri care se desfășoară într-un climat pernicios și suprarealist, s-o repetăm: cu disprețul lui pentru normele constituționale, Donald Trump slăbește instituțiile și reprezintă un pericol pentru democrația americană. Bineînțeles, el nu se află la originea acestor disfuncționalități: el nu este decât simptomul lor.

Doar că președintele acționează tot timpul mai curând ca un agent destabilizator. Denunțând dinainte alegeri ”trucate”, el se pregătește deja să conteste o eventuală înfrângere pe 3 noiembrie și sabordează toate mecanismele existente. Ceva nemaivăzut.

Nu se pune problema aici să-l judecăm pe Donald Trump în legătură cu programul lui politic sau economic, ci să-i disecăm comportamentul ca președinte al unei națiuni în criză. Cei care îl susțin cu ochii închiși ar trebui să fie conștienți că Donald Trump este probabil cel mai antiamerican dintre președinți. Căci cum se poate el declara patriot atunci când profită de gravele tensiuni rasiale pentru a exacerba și mai mult divizările din societatea americană și încuraja un climat insurecțional? Cum poate el pretinde că-i protejează pe americani când spune că a minimizat cu bună știință periculozitatea coronavirusului, care a provocat deja peste 190.000 de morți? Asta înseamnă “să redai Americii măreția”?

Primul miting electoral în interior

În acest weekend, Donald Trump a mai provocat incredulitatea și furia autorităților locale din Nevada organizând primul miting electoral în interior. Va trebui să numere morții în săptămânile viitoare? Și zvonuri delirante provenite din magma conspiraționistă merg până la a-i acuza pe democrați că sunt la originea incendiilor de pe coasta de vest. În acest timp, cetățeni înarmați până în dinți sunt gata să facă dreptate singuri în stradă. America se scaldă într-un climat periculos, propice haosului.