Papoulias, care i-a primit duminică pe liderii conservator, socialist şi al stângii radicale într-o tentativă eşuată de a-i face să ajungă la o înţelegere guvernamentală, le-a vorbit acestora despre ‘pericolul real’ existent pentru ţară, conform unor documente oficiale publicate marţi.

Preşedintele elen a evocat avertizările emise de actualul premier Lucas Papademos, de guvernatorul Băncii Greciei şi de ministrul de finanţe cu privire la "starea rezervelor financiare ale ţării şi pericolul prăbuşirii sistemului bancar în cazul în care retragerile vor continua în ritmul actual din cauza nesiguranţei create de situaţia politică printre cetăţeni".

"Eu cred că timpul se scurge în defavoarea noastră. Şi mă sperie gândul la problemele pe care trebuie să le înfrunte ţara’, a adăugat la încheierea reuniunii şeful statului grec, al cărui rol este mai degrabă onorific. El s-a declarat dezamăgit de prestaţia interlocutorilor săi, mărturisind că se aştepta la o ‘discuţie mai avansată" din partea acestora.

În contextul în care impasul politic din ţară continuă, Atena nereuşind, în urma alegerilor legislative din 6 mai, să constituie un nou executiv, Papoulias urmează să se întâlnească din nou, marţi, la 11:00 GMT cu liderii politici pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui cabinet format din "personalităţi", pe care el l-a propus în ultimă instanţă luni seară.