Facilitatea de finanțare pentru Eficiență Energetică UE/BERD (EEFF) reprezintă un program comun de finanțare, ce are ca scop promovarea acestii tip de investiții în sectorul privat din România, prin intermediul băncilor locale partenere.
Cu ajutorul acestei facilitați, companiile pot contracta împrumuturi de până la 2,5 milioane euro, beneficiind de un grant de 15 procente din partea UE, la finalizarea cu succes a proiectului. Pe lângă finanțare, companiile vor primi consultanță tehnică gratuită din partea Tractebel Engineering, de asemenea, finanțată cu fonduri europene.
Băncile participante din Romania sunt: Banca Comercială Română (BCR), BRD – Groupe Société Générale, Banca Transilvania și CEC Bank.
Până în prezent, 37 de companii românești au alocat 31 milioane de euro pentru  investiții în eficiența energetică, prin intermediul Facilității de finanțare UE/BERD. Prin intermediul acestor proiecte, se estimează economisirea a 687,000 MWh pe an.
Cine sunt câştigătorii
Facilitatea UE/BERD și băncile participante dezvoltă în prezent alte 22 de proiecte de eficiență energetică în Romania, care vor beneficia de finanțare în valoare de 17 milioane de euro.
Proiectele susținute prin intermediul acestei facilități variază de la investiții de dimensiuni mici, plecând de exemplu de la un împrumut de 43.000 de euro acordat unui producator de îmbrăcăminte, până la investiții pe scara largă, cum ar fi împrumutul de 2,5 milioane de euro către un producător de cărămizi, pentru co-finanțarea unei investiții în utilaje în valoare totală de 11 milioane de euro.

Premiul EEFF pentru “Deschizătorul de Drum”
Câștigător: SC ROM OLSENA COMPANY SRL, Târgu Mureș. Compania a reabilitat termic hala industrială, prin intermediul primului împrumut EEFF de la CEC Bank.
Premiul EEFF pentru “CEA MAI MARE investiție și CELE MAI MARI economii de energie”
Câștigător: SC CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI, unul dintre cele mai mari combinate chimice, care a folosit împrumutul EEFF în valoare de 2,5 milioane de euro de la BCR pentru o centrală de cogenerare.
Premiul pentru “CEA MAI MICĂ investiție și CELE MAI MARI economii de energie”
Câștigător:  SC RECOMPLAST SRL, Buzău, a înlocuit tehnicile  tradiționale de producție cu tehnologii moderne și a obținut economii de energie de peste 90 de procente, folosind împrumutul EEFF de la BCR.
Premiul pentru “CELE MAI MICI consumuri pentru produse de tip casnic”
Câștigător:  SC AMPLAST CO SA, Lerești, producător de ambalaje plastice de unică folosință, care a scăzut consumul de energie pe unitate de produs cu 80 de procente, cu ajutorul împrumutului de la BCR.
Premiul pentru “Eficienţă energetică în industria grea”
Câștigător:  SC DOOSAN IMGB SA, București, cel mai mare producător de articole turnate și forjate din România –  a înlocuit un cazan de abur, a introdus un sistem de management al energiei și a reabilitat trei cuptoare folosind împrumutul de 2,5 milioane euro, obținut de la BCR.
Premiul EEFF pentru “Cea mai ‘gustoasă’ investiție”
Câștigător: SC KUBO ICE CREAM COMPANY SRL, Piatra Neamț – unul din cei mai mari producători de înghețată din România, care produce înghețata Amicii. A obținut economii de energie de peste 80 de procente prin înlocuirea sistemelor de răcire, prin intermediul împrumutului de 1,1 milioane de euro de la BRD Societe Generale.
Premiul EEFF pentru “Cea mai eficientă investiție dezvoltată de către o companie condusă de o femeie CEO”
Câștigător: Elena Covaciu, Director General al SC IPEC SA, Alba Iulia. SC IPEC, producător de articole casnice din porțelan pentru Ikea, a folosit împrumutul EEFF de 2 milioane de euro de la BCR pentru a înlocui un cuptor, două linii de glazurare și două prese cu tehnologii de ultimă oră, crescând capacitatea de producție cu peste 60 de procente, în același timp reducând consumul de energie cu peste 55 de procente.
Premiul EEFF pentru “Investiții în eficiență energetică”
Câștigător:  Pion, Medias – producător de produse de patiserie – a utilizat un credit EEFF în valoare de 239.000 de euro de la CEC Bank pentru un cuptor automatizat, reducând consumurile energetice cu 60%.
Premiul EEFF pentru “Cea mai ‘verde’ investiție în eficiență energetică”
Câştigător: OMV Petrom SA și SE-GES SA
În decembrie 2009 OMV-Petrom a încheiat un contract  BOOT cu compania SE-GES care finanțează, dezvoltă, instalează și exploatează  instalații de cogenerare pentru consumatorii industriali. Acest proiect, care produce energie electrică din gazele de sondă, este finanțat atît din resursele proprii ale companiei cât și din împrumutul EEFF de 1,1 milioane de euro de la BRD.
Investiția a condus la economii de energie primară de peste 38,000 MWH pe an și a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu aproape 55,000 tone de CO2  anual.
Premiul EEFF pentru “Susţinerea investițiilor în eficientă energetică”
BERD a acordat acest premiu celor patru banci participante: Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Banca Transilvania și CEC Bank ,,pentru recunoașterea  parteneriatului și implicării acestora în identificarea, finanțarea și implementarea proiectelor susținute prin Facilitatea UE/BERD de finanțare a Eficienței Energetice.