How to Web Startup Spotlight este continuarea competiției Startup Challenge, din cadrul edițiilor anterioare How to Web. La finala competiției din 2011 au participat 10 echipe din 7 țări din regiune. Anul acesta, organizatorii How to Web au considerat oportună dezvoltarea competiției într-un program complex, care să aducă mai multă valoare echipelor participante.

Programul Startup Spotlight 2012 se adresează startup-urilor în domeniul tehnologiei web care au mai puțin de 2 ani de funcționare, au cel puțin un prototip al produsului care poate fi demonstrat pe scenă și nu au obținut o finanțare mai mare de 100.000 de euro. Programul cuprinde o zi în care startup-urile vor participa la workshop-uri practice pe teme de managementul produsului, dezvoltare agile și dezvoltare de business. De asemenea, în prima zi, participanții vor trece printr-un workshop susținut de School for Startups România în care vor învăța cum să facă o prezentare de succes, vor exersa prezentările pe care le vor face ulterior pe scenele conferinței și vor primi feedback asupra lor.

În cele două zile ale programului care se suprapun cu conferința How to Web, echipele vor avea ocazia să-și prezinte proiectele pe cele două scene ale How to Web. Cele mai bune 8 echipe își vor prezenta proiectele pe scena principală a conferinței, în sesiunea dedicată prezentărilor keynote, în fața întregii audiențe a conferinței. Celelalte 24 de echipe se vor prezenta pe scena dedicată startup-urilor, scenă pe care vor urca și reprezentanții a 12 dintre cele mai importante acceleratoare din lume și pe care vor avea loc discuții pe teme legate de finanțarea startup-urilor. De asemenea, startup-urile vor trece prin sesiuni de mentorat pe teme de produs, tehnologie și business și prin întâlniri private cu reprezentanții acceleratoarelor de afaceri și investitori.

În cadrul Startup Spotlight echipele au de asemenea ocazia să câștige premii în bani în valoare totală de 20.000 de dolari precum și alte cadouri. Premiile în bani sunt oferite de compania IXIA, partener principal al conferinței How to Web și al programului Startup Spotlight.

“Evenimentul How to Web, dar mai ales competiția Startup Spotlight, ne dau posibilitatea de a susține inițiativele antreprenoriale în zona tehnologică și de a împărtăși experiența anilor de debut în business cu cei aflați la început de drum. Vrem să încurajăm inițiativa și eforturile depuse de tinerii întreprinzători aflați la început de drum în construirea business-urilor de succes de mâine”, declară Teodor Ceaușu, Country Manager IXIA

Acceleratoarele care vor fi prezente la Startup Spotlight sunt: Mozilla WebFWD (SUA), blackbox (SUA), GrowLab (Canada), Seedcamp (Marea Britanie), Springboard (Marea Britanie), HackFwd (Germania), Rockstart (Olanda), GammaRebels (Polonia),  Startup Wise Guys (Estonia), Eleven (Bulgaria), LauncHUB (Bulgaria) și Geekcelerator (România).

De asemenea, printre specialiștii și investitorii pe care startup-urile îi vor întâlni în cadrul programului se numără: Sitar Teli – Managing Partner, Connect Ventures (Marea Britanie), Max Niederhofer – Partener, Accel partners (Marea Britanie), Jure Mikuz – Managing Director și Partener, RSG Capital (Slovenia), Alex Barrera – Co-fondator, Tetuan Valley și editor al KernelMag (Spania), Daniela Neumann – Senior Product Manager, Rocket Internet GmbH (Germania), Radu Georgescu – fondator GECAD și Avangate (România), Irina Anghel – Secretar General al South Eastern European Private Equity and Venture Capital Association (România) și Andrei Pitiș – Președinte al Asociației Partonale a Industriei de Software și Servicii și investitor activ (România).

Înscrierile pentru Startup Spotlight sunt deschise până la data de 13 Octombrie 2012. 30 de echipe vor intra în program în urma evaluării aplicațiilor care se depun online, iar 2 echipe vor intra în program în urma unei competiții desfășurate de compania IXIA în colaborare cu Universitatea Politehnica din București.

Mai multe detalii despre Startup Spotlight se găsesc aici.