‘Nu avem o problemă care să necesite să ne îndreptăm spre FMI. Problema noastră este doar una de buget, care trebuie corectată, la fel ca în alte ţări’, a afirmat Socrates, într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul Diario de Noticias.

Şeful guvernului de la Lisabona a mai spus că prezenţa FMI în Portugalia în deceniile recente a fost o experienţă negativă. ‘Ştim exact ce avem de făcut şi nu avem nevoie de nimeni să vină şi să ne spună ce ar trebui să facem’, a subliniat premierul portughez.

În pofida asigurărilor lui Socrates, mai mult de jumătate (50,1%) dintre compatrioţii săi sunt de părere că un ajutor internaţional poate ajuta la ieşirea mai rapidă din criza financiară. Potrivit sondajului realizat de institutul Eurosondagem şi dat publicităţii sâmbătă, 46,4% dintre portughezi cred că Lisabona ‘va cere un ajutor Uniunii Europene şi FMI pentru a înfrunta criza actuală’, iar 47,1% cred că guvernul trebuie să ceară acest ajutor. În plus, 62% sunt de părere că ţara nu ar trebui să iasă din zona euro, numai 29% declarându-se favorabili revenirii la moneda escudo.

Portugalia a adoptat recent un buget de austeritate pentru 2011, care include creşteri de taxe şi tăierea cu 5% a salariilor bugetarilor, măsuri menite să reducă deficitul bugetar la 4,6% din PIB, de la 7,3% estimat pentru acest an.
SURSA: Agerpres