''Am efectuat un proces curajos de reforme structurale, economia se îndreaptă către reluarea creşterii şi umbrela Băncii Centrale Europene ne protejează: sunt trei caracteristici care fac această criză diferită de cea de acum patru ani din Italia. Din acest motiv, Italia este deja în afara liniei tirului'', a declarat Matteo Renzi, într-un interviu pentru publicaţia economică 'Il Sole 24 Ore'.

Şeful guvernului italian a precizat că îngrijorarea sa nu se referă la ceea ce i s-ar putea întâmpla Italiei din punct de vedere economic, ci la scenariile globale privind dificultăţile care ar putea apărea în urma crizei financiare din Grecia.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului Monetar Internaţional până marţi 30 iunie, la ora 24:00, iar în aceste condiţii probabilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată sporeşte de la oră la oră.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat duminică impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacţii ce nu respectă restricţiile impuse mişcărilor de capital. Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia. Restricţiile asupra mişcărilor de capital nu se aplică şi celor care deţin conturi în bănci străine şi care au carduri emise peste hotare.

Măsurile au fost considerate drept justificate de către Comisia Europeană în actualul context, comisarul european pentru servicii financiare Jonathan Hill apreciind că măsurile de control al capitalului sunt ''necesare şi proporţionale''. Totuşi, el a atras atenţia că libera circulaţie a capitalului trebuie să fie ''restabilită cât mai curând posibil, în interesul economiei greceşti, al zonei euro şi al pieţei unice a Uniunii Europene''.

Ameninţarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populaţia elenă să-şi retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanţare de urgenţă, situat în prezent la 89 miliarde de euro, ar putea să nu fie suficient. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: