Premierul Florin Cîțu se pregătește de un examen extrem de dur: Delegația F.M.I. va pune oglinda în fața economiei românești, departe de aprecierile optimiste ale reprezentanților Guvernului.

România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti.

Premierul Florin Cîțu se pregătește de examen: F.M.I. la București

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita în mod virtual Bucureştiul, în perioada 10 – 28 mai, pentru analiza anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV, a anunţat vineri reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, Nadeem Ilahi.

„Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi realizate întâlniri virtuale cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din mediul de afaceri şi ONG-uri”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

La finalul vizitei virtuale, misiunea va prezenta concluziile vizitei.

Jan Kees Martijn este cetăţean olandez şi în prezent este şef de misiune pentru România şi Serbia, şef al diviziei sud-est a departamentului european şi până de curând a fost şeful misiunii pentru Albania.

Problema dezechilibrelor macroeconomice

Înainte de a se alătura FMI, Jan Kees Martijn a fost profesor de economie internaţională la Universitatea din Amsterdam şi deţine un doctorat în economie.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Trebuie precizat faptul că, în ciuda aprecierilor optimiste din zona guvernamentală, indicatorii macroeconomici ai României s-au depreciat semnificativ pe parcursul anului 2021.

Deficitul bugetar, deficitul de cont curent și datoria publică s-au înscris pe traiectorii crescătoare galopante, ridicând semne de întrebare asupra gradului în care economia României poate susține astfel de dezechilibre majore.

În cazul în care delegația FMI va face astfel de constatări, nu este exclus să recomande Guvernului de la București să opereze o ajustare a politiclor publice, care va conduce la o nouă deteriorare a nivelului de trai al populației.