Fondul Monetar Internaţional vine cu o veste îmbucurătoare cu privire la impactul pandemiei asupra economiei globale. Efectele resimţite pe termen mediu ar trebui să fie mai puţin severe decât cele de după criza financiară din 2008, consideră experţii FMI.

Producţia economică globală, cu 3% mai mică în 2024 faţă de estimările pre-pandemie

Astfel, producţia economică globală ar urma să fie cu aproximativ 3% mai scăzută în anul 2024 decât se estima înaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Totuşi, impactul pe termen mediu nu va fi atât de sever ca în timpul crizei financiare globale din perioada 2008-2009, potrivit unui articol publicat miercuri pe blogul FMI, notează Reuters.

Fondul avertizează că perspectivele de înrăutăţire a actualei crize rămân substanţiale, chiar dacă presiunile financiare sistemice şi pagubele economice asociate pe termen lung au fost în mare parte evitate. Totul, în urma măsurilor fiscale de aproximativ 16.000 de miliarde de dolari adoptate de guvernele lumii.

“Cele mai mari pierderi ar urma să se înregistreze în rândul ţărilor cu venituri scăzute”

Drumul spre redresare rămâne dificil, iar acest lucru este valabil mai ales pentru ţările cu resurse fiscale limitate.

“Spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009, pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare ar urma să se confrunte cu efecte negative mai profunde decât economiile avansate, iar cele mai mari pierderi ar urma să se înregistreze în rândul ţărilor cu venituri scăzute”, potrivit FMI.

Economiile care sunt mult mai dependente de turism sau unde industria ospitalităţii şi sectorul de retail au o prezenţă importantă se vor confrunta cu pierderi mai consistente. Este cazul insulelor din Caraibe şi Pacific, se mai arată în postarea instituţiei financiare.

FMI va publica în curând estimările actualizate privind evoluţia economiei mondiale în 2021 şi în 2022

De asemenea, şocul provocat de pandemie ar putea avea un impact mai ridicat asupra pieţei forţei de muncă pe termen mediu şi lung, iar unele sectoare ar putea fi afectate permanent. În plus, productivitatea ar putea avea de suferit în urma scăderii concurenţei, dacă firmele dominante îşi extind influenţa şi îşi majorează cota de piaţă, avertizează FMI.

În 6 aprilie, Fondul Monetar Internaţional va publica estimările actualizate privind evoluţia economiei mondiale în 2021 şi în 2022.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a previzionat că FMI va îmbunătăţi prognoza din ianuarie privind creşterea PIB-ului global de 5,5% în 2021 şi de 4,2% în 2022, pentru a reflecta măsurile suplimentare de sprijin adoptate în SUA şi perspectivele redresării în urma succesului campaniei de vaccinare din alte state avansate.