Premierul Florin Cîțu susține că vaccinarea este cea mai importantă, atât în rândul tinerilor cât și a persoanelor vâsnice. Acesta susține că numărul tinerilor vaccinați este strâns legat de decizia luată de părinți sau de tutori.

El a mai adăugat că deși dorința de vaccinare a tinerilor este mai mare decât cea a adulților, este nevoie de mai multă implicare a familiilor. Florin Cîțu recomandă ca toți membri familiei să fie vaccinați pentru a evita o eventuală răspândire a virusului.

„Avem nevoie de mai mulți tineri vaccinați, însă aici părinții și tutorii trebuie sa ia o decizie. Dorința de vaccinare a elevilor este de 45,5%. Acești aconsideră că este foarte important să se vaccineze. Eu ic că avem un start bun în ceea ce privește tinerii, decât la adulți”, a spus premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre valul 4 al pandemiei

În ceea ce privește valul 4 al pandemiei, premierul țării susține că nu există niciun motiv pentru care România să treacă printr-un val puternic. El a mai menționat faptul că vaccinarea este cea mai importantă pentru a putea ține sub control următorul val al pandemiei.

Totodată, premierul a amintit de semnalul de alarmă tras de OMS, în legătură cu varianta Delta, care se răspândește din ce în ce mai repede și este mult mai agresivă decât cele de până acum.

„Se vorbește despre valul 4, eu am spus și repet. Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România, puternic. S-ar putea să avem un val 4 pentru că gripa vine în fiecare an, însă nu ar trebui să avem un val 4 semnificativ cu efecte semnificative, pentru că avem vaccin în România, iar dacă ne vaccinăm nu avem acest val 4.

OMS a anunțat că varianta Delta se răspândește foarte repede. Este deocamdată cea mai agresivă și cele mai vulnerabile persoane sunt cele nevaccinate și comunitățile unde rata de vaccinare e mică. Deci, dacă ne vaccinăm într-un număr cât mai mare nu trebuie să avel un val 4 cu probleme”, a adăugat premierul Florin Cîțu.

Premierul a vorbit și despre relaxarea restricțiilor din România. Potrivit acestuia, ele sunt strâns legate de numărul persoanelor vaccinate. El a mai adăugat de asemenea, că de la 1 iulie s-ar putea relua și concertele.

„Faptul că ne-am vaccinat ne-a permis să relaxăm din restricții. O cerință mare a fost redeshiderea în zonele rurale a târgurilor de animale și a talciocurilor, și vom putea face acest lucru de la 1 iulie, tocmai, dacă toată lumea se vaccinează. Nu mai vorbim de concerte și așa mai departe”, a mai menționat premierul.