Premierul Cîțu vine cu vești bune! Pensiile vor crește anul viitor mai mult decât inflația

Primul ministru a declarat că următoarea majorare a pensiilor va avea loc la începutul anului viitor. El a spus că acest lucru se va întâmpla la începutul fiecărui an. Mai mult decât atât, premierul a anunțat și o creștere a alocațiilor pentru copii la începutul fiecărui an.

„Anul viitor (va fi următoarea majorare – n.r.) și va fi în fiecare an o majorare a pensiei. Este mai mult decât rata inflației, vom vedea exact formula clară, dar crește mai mult decât cu rata inflației (…) Dacă nu va fi noua lege până la finalul anului, cred că avem o formulă din legea veche pe care o vom aplica, dar vedem cum va fi cu legea nouă.”, spune el.

Acesta a mai spus că România va avea o lege a pensiilor care va cuprinde toate problemele.

„Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani”, a explicat Cîțu.

Din păcate, acesta a mai spus că în 15 ani pensiile românilor nu vor mai putea fi plătite pentru va exista un număr mare de oameni care vor ieși la pensie iar cei care îi vor susține vor fi din ce în ce mai puțini.

Este nevoie de mai multe legi

Florin Cîțu a spus că reforma pensiilor are nevoie de mai multe legi, subliniind că lucrurile sunt complicate. Acesta a mai spus că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să fie puse în mișcare.

„S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm.

Nu știm exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia și este o recomandare de țară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, a mai adăugat premierul.

Premierul a criticat creșterile pensiilor în prag de alegeri.

„Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face așa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte”, a continuat premierul, criticând PSD că ”tăiau” de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”, pentru a crește pensiile.

Reformele din PNRR

Întrebat dacă va exista o creștere cu 40% a pensiilor după schimbarea actualului Guvern, premierul a răspuns că nu pentru că reformele în sistemul de pensii sunt prevăzute în PNRR.

„Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu.

Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer.”, spune el.

Pilonul II nu va fi naționalizat

„Nu. Nu pentru că cere cineva aşa ceva. Pentru că în asta cred şi în asta credem noi, toată coaliţia de guvernare. Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Tot luni seara, primul ministru Florin Cîțu a declarat că alocațiile copiiilor vor fi și ele majorate la începutul fiecărui an, la fel ca și pensiile.

Sursă foto: Dreamstime